Vi har en miljøminister - Jakob Ellemann-Jensen - som altid er klar med en frisk replik, når en journalist stikker en mikrofon hen foran ham.

Således også ved indgangen til vinterferien, da Berlingske havde skævvredet og fejltolket landbrugets kvælstofindsats akkompagneret af DN og en række politiske aktører, som må have været vidende om, at Berlingskes fremstilling ikke holdt vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den viden var det måske ikke for meget forlangt, at man kunne forvente af ministeren, der trods fokusering på sin miljøprofil og storbyens vælgersegment burde kunne afkræves saglighed.

I stedet for et seriøst svar på Berlingskes kampagnejournalistik gav ministeren medløb til en usaglig præmis og pustede sig op med en trussel om, at han nok skal få landbruget til at makke ret.

Det er ikke værdigt, men virker måske på storbyvælgere uden indsigt i sagen og dermed på det vælgersegment, som ministeren tilsyneladende er sat i verden for at tækkes.

Det gør åbenbart ikke noget, at det er løgn, bare det virker, når Venstre vil kapre storbyvælgere.

Heldigvis var landbrugets organisationer hurtigt på banen med en tilbagevisning af artiklens fejl, og det blev påvist, at artiklen bygger på en række misforståelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver heller ikke mening at opgøre, hvor mange minivådområder, der var i drift inden for vandplanernes første tre år. Vådområder tager typisk flere år at realisere, og kommunerne har frem til 2021 at gennemføre de kommunale projekter, og tilskudsordningen åbnede først i 2018 til de minivådområder, som landmænd selv kan etablere.

Kritikken er således helt hen i vejret, men afspejler sandsynligvis, at der snart skal være folketingsvalg.

Alligevel bør der være grænser for løgn og manipulation, og det er derfor befriende, at Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby Christensen, anbefaler at klage over Miljø- og Fødevareministeriet for ikke at korrigere den misforståelse, som Berlingske lancerede og mange aktører spillede med på.

Advokaten fastslår, at embedsværket skal stå op imod den slags fejlinformation.

Det er desværre vanskelige vilkår for landbruget, når man ikke engang kan tillæge en ministers udtalelser værdi, og når ministeriets embedsmænd ikke er garant for saglighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og desværre må vi nok indstille os på, at det hverken er første eller sidste gang, vi oplever fejlinformation. Det vil helt sikkert ske flere gange i tiden frem til valget.