I dagens afgrødekommentar sættes der blandt andet fokus på Matif-hveden, der er på de mest oversolgte niveauer siden august 2017.

Jyske Markets afgrødekommentar:

Hveden: fortsatte i går nedturen forløst af nye salg blandt fondene, der fandt nyheder i det fysiske marked særdeles negativ. Egyptiske GASC var i markedet efter hvede til levering i første halvdel af april, og her viste det sig, at den amerikanske og europæiske hvede ikke stod i en nær så stærk konkurrencesituation, som man på forhånd havde ventet. Blandt budene fandt man slet ikke amerikanske varer - et tegn på at varerne ikke er konkurrencedygtige, når der tages højde for de højere fragtpræmier. Den amerikanske hvedeeksport halter, lige som den europæiske, 15-20 procent efter sidste års niveau. Og for at gøre ondt værre, viste de amerikanske eksportinspektioner for den forgangne uge et fald til 357.131 tons, svarende til en nedgang på over 200.000 tons fra ugen før. Det paradoksale er, at selvom en række store eksportnationer ikke havde en fortrinlig høst, så er der ikke umiddelbart voldsomt efterspørgsel på varerne, og det øger risikoen for en opjustering af slutlagrene.

Blandt de vindende bud i den egyptiske tender var de franske varer på FOB-basis de billigste oprindelser i niveauet 236 USD/ton, men både ukrainske, rumænske og russiske varer fulgte lige efter og prisforskellen var næsten inden for to USD/ton. Med fragtpræmier der fra Frankrig er 6-8 USD/ton højere end de konkurrerende oprindelser, endte de franske varer med at være de dyreste blandt de vindende bud. Dermed gjorde russisk hvede noget overraskende comeback på et tidspunkt, hvor man havde forventet, at deres eksporttempo var for nedadgående. Priserne var i øvrigt omtrent 10 USD/ton lavere end den seneste egyptiske tender, hvilket falder i god tråd med den tendens vi for nylig så fra Algeriet. Det skal dog retfærdigvis nævnes, at lavere fragtpræmier også spiller en væsentlig rolle i dette regnestykke. Den tekniske indikator RSI viser, at vi i øjeblikket befinder os på et oversolgt niveau, og som på dagsgrafen iøvrigt er på det laveste niveau siden august 2017, hvilket indikerer en snarlig opadgående korrektion. Psykologien i markedet har de sidste par dage været, at vi er åbnet lavere for at lukke højere, og det indikerer trods alt, at tunge spillere udnytter prisfaldene til at købe op på den korte bane.

Soja: I den argentinske region, Cordoba meldes der om gode forhold for sojabønnerne. Estimaterne for provinsen tegner til en produktion på 13,8 millioner tons, hvilket er 12 procent over 10-års gennemsnittet, ifølge Cordoba Grain Exchange. Oversvømmelser tidligere på året vurderes kun at have taget livet af 1,7 procent af beplantede arealer, men opvejes af stærke udbytteestimater på 3,49 tons/ha. Hele 86 procent af planterne karakteriseres i kategorien god/meget god. Dermed tegner det umiddelbart positivt for den kommende argentinske sojahøst.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce