Står det til landbruget, skal kommunerne i Nordjylland udpege store arealer til solcelleparker. Landmændene vil til at dyrke solen frem for de mere traditionelle afgrøder som hvede og byd.

Det er en fordel både for klimaet, men også for landmændenes pengepung. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi i landbruget står med en gylden mulighed for at gøre en kæmpe forskel i forhold til klimaet, siger Ulrik Krogsgaard, som er bestyrelsesmedlem i Agri Nord.

I Nordjylland er der mange arealer, der ifølge Agri Nord er velegnede til formålet, idet der mange steder er den helt rigtige solindstråling.

Agri Nord peger desuden på, at store arealer med indsatsplaner for drikkevandsbeskyttelse er oplagte til etablering af solcelleanlæg.

Klimafordele på flere fronter

Energi fra solceller er først og fremmest en bæredygtig energiproduktion, men den er også økonomisk bæredygtig.

- Økonomien i solcelleanlæg er blevet så fornuftig, at de i fremtiden kan klare sig helt uden statsstøtte, siger Ulrik Krogsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange steder er kornproduktion i dag ikke økonomisk bæredygtig, og udtages de nuværende kornmarker til klimavenlig energiproduktion, sparer samfundet desuden den CO2-udledning, der er ved at drive markerne.

- For nogle landmænd kan det være en langt bedre forretning at dyrke grøn energi frem for korn, siger Ulrik Krogsgaard.

Sol og vind skal deles lige

Landbruget opfordrer til, at kommunerne deler indsatsen ligeligt mellem vindenergi og solenergi.

- Solen skinner om sommeren, og vinden blæser om efteråret. Derfor vil en kombination af vindmøller og solcelleanlæg sikre en jævn, klimarigtig produktion året rundt, så vi helt kan udfase de fossile brændstoffer, siger Ulrik Krogsgaard.