Chefanalytiker John Jensen fra AgroMarkets pakker tidlig morgen sin taske i hjemmet i Aalborg og kører ud til landbrugets rådgivningsvirksomheder. Det gør han mange gange om året. Enten fordi virksomheden gerne vil have et indlæg om køb og salg af råvarer til et bestemt møde eller i regi af AgroMarkets HandelsErfa, skriver SLF i en pressemeddelelse. Her fortæller han om konjunktur, rente, valuta, lånesammensætning, om verdens og ikke mindst Danmarks råvaremarkeder og om foder- og råvarepriser. Møderne er populære og velbesøgte af landmænd, fortæller John Jensen:

- På HandelsErfa møderne kan du komme et spadestik dybere i forhold til din viden om handel og finansiering. Du går fra at vide, hvad der sker på de enkelte områder til også at forstå baggrund og sammenhæng. Vi har det mål, at deltagerne hver gang skal lære noget, de ikke vidste, da de kom, siger John Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snart starter årets første HandelsErfa landet rundt, hvor John Jensen først og fremmest vil fortælle om året der gik: Hvornår, hvad og hvor meget handlede AgroMarkets råvarer i 2018. Og hvordan gik det så?

-Vi får en dialog om, hvordan året gik, om salgs- og købssignaler og hvorfor vi traf de beslutninger, vi gjorde. Vi har her i AgroMarkets et mål om, at de, der følger vores signaler, skal handle bedre end gennemsnittet. Det lykkedes også i 2018. Hvis noget gik skævt i løbet af året, taler vi også om det, men ellers kigger vi mest frem, forklarer John Jensen.

Socialt netværk

Ifølge SLF er Jens Lykou en af de landmænd, der deltager i HandelsErfa. Han driver et landbrug med malkekøer i Kisbæk ved Løgumkloster og har tilmeldt sig årets første møde hos Sønderjysk Landboforening:

- Jeg har været med i 4-5 år og kommer for at være på forkant. Møderne giver mig et fingerpeg om, hvornår jeg skal handle, og hvad jeg skal købe af foder og råvarer til mine køer. Derudover modtager jeg også AgroMarkets' nyhedsbreve og SMSer med købs- og salgssignaler. Det er vigtigt for at få et godt overblik over situationen og markedet generelt, siger Jens Lykou.

På møderne udveksler deltagerne erfaringer og viden, og en del af landmændene har været med i flere år og kender efterhånden hinanden godt. På de fleste hold er der mellem 20-35 deltagere. Hos LandboNord findes dog et hold på 70 personer. John Jensen mente, at det var lige rigeligt. Så han tilbød deltagerne at blive delt op i flere hold, så de kunne få mere ud af møderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det ønskede de ikke. Selvom det var en stor forsamling, så ville de fortsat være sammen. Det var lige før, at jeg blev sat af holdet, da jeg foreslog det. Mødernes sociale værdi skal du ikke underkende, siger John Jensen med et smil.

Nye mødeformer - forskellige målgrupper

AgroMarkets har et andet tilbud til de landmænd, der ikke vil bruge en hel dag på HandelsErfa møderne. Det er HandelsInfo, som er en mere koncentreret pakke i form af et kort møde på 2½ time. Her får man en hurtig, men effektiv opdatering af markedet og ikke så meget baggrundsviden med sig hjem.

Endelig har AgroMarkets god succes med at lave hold med yngre landmænd, da unge og ældre landmænd har forskellige mål og fokus på handel:

- De veletablerede landmænd har andre udfordringer end de unge, der typisk er fuldt belånte og måske har fået forskellige instrukser fra banken. De er derfor ikke interesserede i for eksempel aktier eller overskudslikviditet, på samme måde som en ældre landmand er, fortæller John Jensen i pressemeddelelsen fra SLF.