I skal være stolte, af det I leverer, sagde chefkonsulent Merete L. Andersen, da hun afsluttede sin beretning på årsmødet i LandboNord SvineRådgivning. Inden da havde hun gjort status på 2018, som desværre blev domineret af svigtende afregningspriser og en ekstrem sommer.

- Selvom det til tider har været udfordrende, så har flertallet af vores kunder turdet gå forrest og holdt fokus på de ting, som de kunne ændre på. Derfor leverer de i dag en vare, som er i verdensklasse - på trods af det billede, som nogle gange bliver tegnet i medierne, siger Merete L. Andersen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På mødet blev deltagerne opdateret med den nyeste viden og tendenser indenfor svineproduktion - blandt andet oplæg om økonomien ved at lave flere farestier, optimering af arbejdsrutiner, online værktøjer på nettet, moderne løbearbejde og hvad der kendetegner de bedste slagtesvineproducenter.

Men der var også prognoser for 2019, og de er ifølge markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer, Karsten Flemin, positive.

Skærpede regler er ikke vejen frem

Formand for LandboNords svineudvalg, Torben Farum, deler den optimisme og har en tro på fremtiden, men han mener samtidig, at der fortsat er mange ting at arbejde videre på.

- I øjeblikket oplever vi, at der er en øget opmærksomhed på svineproduktion her i landet. Vi mener, at dialog er vejen frem - ikke skærpede regler, som i nogle tilfælde har været alt for omfattende. For mig at se, handler det om proportioner. Men er der tilfælde, hvor der klart er overtrædelser, så skal det selvfølgelig tages hånd om og ikke overskygge de mange landbrug, hvor tingene er i orden, siger Torben Farum.

Hæder til værtsfamilier

På årsmødet var der også anerkendelse til de to nordjyske svinebesætninger i LandboNord-regi, som havde åbnet dørene til Åbent Landbrug, da det blev afholdt september. Søren Anton Larsen fra Dronninglund og Sanne og Ole Mathiasen fra Suldrup kom op på scenen og fik en kurv med lækkerier som tak for deres indsats.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har uddelt anerkendelse for Åbent Landbrug, da det kræver et stort arbejde, og fordi vi synes, det er vigtigt at nogle åbner dørene, så folk kan se, at vi godt kan være stolte af de ting, der bliver lavet. Der er styr på tingene og ordnede forhold - og ikke nogen burgrise - for det findes nemlig ikke, siger Merete L. Andersen.