DNA-undersøgelser viser, at en danskfødt hanulv står bag husdyrangreb i Tyskland.

Tilladelsen til at skyde den danskfødte problemulv, GW924m, er lige på trapperne i Slesvig-Holsten. DNA-resultater fra en række husdyrangreb viser, at hanulven, der stammer fra det vestjyske Stråsø-kobbel, står bag mindst seks angreb i området omkring Pinneberg, Slesvig-Holsten, siden sommeren 2018.

- Det bekræfter, hvad vi hele tiden har regnet med. Vi undersøger lige nu et sidste spørgsmål, men går ud fra, at vi kan godkende ansøgningen, siger Anke Erdmann fra delstatens miljøministerium.

Hanulven GW924m er den eneste ulv, som genetikere har fundet spor af i området i de seneste måneder, hvorfor der ikke forventes at være forvekslingsmuligheder under reguleringsjagten.

Det tyske miljøministerium forventer at få navne på interesserede jægere i løbet af denne uge. Formålet med bortreguleringen af GW924m er ifølge miljøminister Jan Philipp Albrecht at stoppe den uheldige adfærd, som problemulven bidrager med til ulvebestanden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Rydder op efter danskerne

GW924m er den første problemulv, der er udpeget efter gentagne husdyrangreb. Reguleringsjagten vil ske inden for et afgrænset område i en bestemt periode, og ministeriet forventer, at der vil komme klager over jagten.

- Godt at se, at hverken de tyske myndigheder eller DN's søsterorganisation Nabu ryster på hånden, når en problemulv er løs. Og godt at der er andre, der kan og tør indsende en reguleringsansøgning, når den i forvejen hårdtramte fåreavler føler sig truet af ulveaktivister til at lade være. Det eneste beklagelige er fortsat, at tyskerne kommer til at rydde op efter forsømmelserne i den danske ulveforvaltning, siger ulvedebattør Erik Poulsen, der er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre.

Naturbeskyttelsesforeningen Nabu, en slags pendant til DN i Tyskland, er enig i, at problemulven skal skydes. Ifølge en repræsentant for Nabu er der fire grunde til nedskydningen. En fåreavler har flere gange oplevet tab i forbindelse med ulvens angreb, problemulven er gentagne gange hoppet over ulvesikret hegn, der er brug for får til afgræsning af de sårbare diger ved kysten.

Problemulv længere mod nord

40 kilometer længere mod nord, på egnen omkring Steinburg, oplever fåreavlere også stort set dagligt ulveangreb. Her har fåreavlere, trods store udgifter, derfor følt sig tvunget til at sende fårene på stald.

Meldingen om bortreguleringstilladelsen på GW924m vækker derfor glæde, og spørgsmålet er, om der er endnu en problemulv på spil. Det kan i så fald være en anden hvalp fra Stråsø-koblet, da tre søskende tog med GW924m til Slesvig-Holsten sidste år.

En af dem blev dræbt i trafikken, men de to andre har også vist sig at være erfarne husdyrdræbere.