Et afbalanceret og godt indeklima i stalden fremmer både sundhed og vækst hos landbrugets dyr, skriver KJ Klimateknik i en pressemeddelelse. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at over 90 procent af svine- og fjerkræstalde i Danmark ventileres af mekaniske ventilationsanlæg. Det viser en udredningsrapport med særligt henblik på miljøeffektive teknologier til husdyrproduktionen fra Miljøstyrelsen.

Dog er stadigt flere landmænd udfordret økonomisk og har svært ved at betale store investeringer såsom opdatering af ventilationsanlæg af egen lomme. Ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges Økonomi og Virksomhedsledelse er udfordringerne til at tage og føle på lige nu:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Situationen er meget vanskelig for mange landbrug p.t. Især svineproducenterne lider under lave udbytter fra tørkesommeren, høje foderpriser samt en lav notering. Det giver likviditetsknaphed, og et af de steder, man først drosler ned, er på investeringer og vedligeholdelse.

Derfor har KJ Klimateknik, der leverer klimaløsninger og luftrensningsanlæg til husdyrproduktion i landbruget, lavet en finansieringsordning, der skal give flere landmænd mulighed for at investere i staldløsninger til gavn for både dyr og forretning. Vel at mærke uden, at det koster på likviditeten.

Ifølge KJ Klimateknik er kernen i den nye model, der kaldes KJSafeR, at landmanden kun betaler kontant for selve montagen, mens anlægget leases over tre-fire år. Konceptet omfatter derudover mapping og løbende service af ventilationsanlægget for at sikre driftsstabiliteten og reducere tid til fejlfinding ved et eventuelt nedbrud, ligesom det inkluderer fri support og rabat på reservedele. Dermed er landmanden sikret et driftssikkert ventilationsanlæg med et minimalt likviditetsbehov, og som giver strømbesparelser på op til 70 procent.

Erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser påpeger, at lignende modeller må forventes at vinde indpas som følge af likviditetsudfordringerne i branchen:

- Vi ser allerede en tendens i retning af øget anvendelse af forpagtning og leasing samt forskellige former for samarbejde, for eksempel maskinfællesskaber, indkøbsforeninger med videre. På grund af den høje gæld og generelt beskedne marginaler indtjeningsmæssigt, forventer vi, at denne udvikling fortsætter i de kommende år.