Hvad var overvejelser bag at sige ja til direktørstillingen?

Der var ikke mange overvejelser. Jeg har lyst til det job. Jeg ved, hvad jeg går ind til og kender Seges godt og har været med i efterhånden en del år på øverste ledelsesniveau. Jeg havde lyst til at tage det ansvar og den pligt, som det også er at medvirke til, at Seges skaber mest værdi for landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

. Vi arbejder med løsninger, som hjælper både bundlinje og bæredygtighed.

Ejnar Schultz

Du kalder det pligt og ansvar. Hvad ligger der i det?

- En af Seges' vigtige roller er at drive innovation på vegne af erhvervet. Det er primært for primær-produktionen, men det skal hænge sammen i hele kæden. Vi udvikler på vegne af landmændene og skaber derved værdi for dem, så de er konkurrencedygtige og kan møde fremtidens krav. Vi er ikke sat i verden for aktionærer. Vi arbejder for landmændene. Det er en pligt hele tiden at arbejde for at få de bedste ideer og udføre dem, så de virker i praksis. Seges har en række sektorer for de forskellige faggrene som består af landmænd, og det er dem der prioriterer ideerne. Vi skal skabe resultaterne og fokusere på at få dem ud at virke. Efter en del år på Seges kender jeg meget til udviklingen i landbrug, og det er noget, jeg virkelig brænder for.

Hvilke udfordringer giver det dig og Seges?

Konkurrencen er blevet hårdere i fødevaremarkedet især fra store koncerner. Der er trends inden for bæredygtighed og sporbarhed, som vi skal vende til en fordel for os. Det giver os muligheder, fordi der stadig er mange kvalitetsbevidste og kræsne forbrugere i verden. De nye store spillere søger ny viden hele tiden, uanset om det er i USA eller Brasilien. Vi skal som Seges forstå hele tiden at skabe nye løsninger, som landmændene kan tage til sig og få ned på bundlinjen, for at slå konkurrenterne i udlandet i en verden der bliver stadigt mere kompleks. Vi skal især gribe de digitale muligheder. Mere digitalisering gør, at vi kan drive bedrifterne mere bæredygtigt og opnå god management via data, vi samler op i produktionen. Seges skal forstå at udnytte de digitale muligheder optimalt. Vi skal være blandt de bedste i verden til at tage ny teknologi ind til gavn for landmændene. Data sammen med dygtige landmænd og teknologi er en af nøglerne til at vinde. Vi skal binde alle leddene i kæden sammen som en virksomhed og optimere i hele kæden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal være de smarte og hurtige. Danmark er i sin natur et landbrugsland og en handelsnation. Derfor er vi agile. Vi slår dem ikke på størrelse, men på at være smarte. Vi skal udnytte, at landmændene ejer en stor del af værdikæden.

Hvordan får man viden til at blive til bundlinje hurtigere?

Vi tjener for lidt i landbruget. Finanskrisen og en række økonomiske slag har tæret på egenkapitalen i en for stor del af landbruget. Den egenkapital skal genopbygges blandt andet gennem høj produktivitet. Vi skal fortsat informere om de optimale sorter, fodringsnormer og så videre. Det er nemt at implementere. Men skal vi producere på det høje niveau, så handler det om management på højt niveau. Det handler ofte om at ændre både arbejdsrutiner, hygiejneforanstaltninger og fodring med videre på én gang i en stald. Det kræver en blanding af kompetenceudvikling, rådgivning og intelligent brug af digitale værktøjer. Det skal vi sammen med rådgiverne og landmændene blive bedre til.

Er det ikke svært at komme fra et ledelsesniveau til staldgulvet?

- Vi skal finde metoder, hvor vi får dygtig management understøttet af ledelse, værktøjer og kompetenceudvikling. Jeg tror, at digitalisering fører meget hjælp med sig. Du får bedre forudsætninger. På markbrug vil du i fremtiden få gødningsnormer og andet downloaded til din traktor. Det kommer vi til at se mere af. Men det kræver at også medarbejderne ved, hvordan man udnytter den bedste teknologi til at nå helt ud i spidsen af jetjageren med hensyn til produktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så Seges skal udvikle de værktøjer, der skal lette springet?

- Ja, og landmændene skal med på rejsen. Man skal udvikle sig som virksomhedsleder hele livet. Den dag man ikke vil det, så er det skidt.

Hvordan kommer din baggrund i Seges dig til gavn i dit nye job?

- Seges skulle gerne få gavn af mig, fordi jeg kender udviklingen i landbruget, kulturen, rådgivningen, og vi samarbejder med virksomhederne om at skabe værdi i kæden. Vi har et højt engagement, og det skal vi værne om og passe på. Jeg vil gerne, at vi rykker tættere sammen i erhvervet, så viden kommer ud og virke og vi får alle værdikæderne optimeret.

Hvad er det for et Seges, du overtager?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været med til alle store beslutninger de seneste år. Jeg har haft stor indflydelse, så nogen kæmpe revolution kommer der ikke. Jeg er glad for det, Seges kan. Jeg bliver leder for en organisation i god form. Og jeg lægger fokus på innovation, udvikling og digitalisering. Vi kan meget, og vi har dyb viden på internationalt niveau. Vi har en organisation, som kan mere, end Seges får kredit for. Vi er tit i baggrunden. Jeg vil gerne, at man får dybere indblik i de ting, vi laver. Seges har en rolle i at vise, at landbruget er innovativt, og har leveret på bæredygtighed, og vi kommer til at blive endnu bedre. Ny teknologi vil for eksempel fortsat nedsætte pesticidforbruget. Vi arbejder med løsninger, som hjælper både bundlinje og bæredygtighed. Så vi skal fortælle historierne, om at landmændene i den grad investerer i bæredygtighed. Herhjemme skal vi være mere i sync med befolkningen. Her har Seges en rolle at spille. Det er den hjemlige debat, som vi skal vinde.

Er det ikke en svær kamp at vinde, fordi landbruget er lidt en kampplads?

- Jo, det er svært, og man kan sige, at vi lidt er blevet en kampplads i Folketinget, fordi noget skal man være uenige om. Det dækker over, at befolkningen gerne vil have mere natur, og at landbruget ikke skal påvirke omgivelserne. Det forstår jeg godt, men det faglige niveau i diskussionen er dybt ærgerligt. Danmark er ideelt til at producere fødevarer i, men når vi ikke har store uberørte områder, så rettes søgelyset mod landbruget. Man kan ikke være negativ over debatten, men vi skal kvalificere den. Landbruget er gået i en retning, hvor vi bliver mere ansvarlige for hvert år.

Så man vil se, at Seges går ind i debatten?

- Vi vil gerne kvalificere debatten, ved at vise, hvordan vi som erhverv og landmænd arbejder målrettet og hele tiden udvikler os. For når vi indfaser planteproduktion via satellit, flere data og andre teknologier, så bliver vi dygtigere miljømæssigt. Vi kan reducere kvælstofudvaskningen. Selv om man ikke regulerer yderligere, så vil vi flytte os i en mere bæredygtig retning. Den dimension synes jeg mangler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det stiller vel Seges og dit job et sted, det er svært at navigere i?

- Det kan være svært, men der er ikke anden vej. Vi får i erhvervet ikke kredit for det, vi har udrettet. Der er ved at opstå en kløft mellem landbruget og befolkningen, hvor man gerne vil have regulering men ikke betale ekstra for produkterne. Det er ærgerligt, men den ærgrelse kan vi ikke bruge til noget. Vi er nødt til at gå ud med optimisme og en god fortælling. Ellers kommer man i en skuffe, hvor alt er brok og uretfærdig behandling. Vi skal komme med en offensiv imødekommenhed og fakta. Det er den eneste vej. Man kan godt have lyst til at blive sur, men det nytter ikke noget. Der skal være en naturlig dialog om den fortsatte udvikling. Noget af det mest useriøse er, at nogle ønsker færre danske køer på grund af klima. Det giver ingen mening. Skal man gå den vej, så må man i stedet overbevise folk om, at de skal spise mindre kød. Det kan jeg bedre respektere. Men at klimaregnskabet skulle blive bedre, hvis man bytter en dansk ko ud med en mindre klimaeffektiv spansk eller tysk ko giver ingen mening. Vi skal fortælle om den faglige udvikling og kvalificere debatten om erhvervet.

Hvor håber du, at Seges er om fem år?

- Seges er fortsat dyb faglig viden og er blevet mere digitalt tænkende og knalddygtig til innovation. Vi har skabt mange nye løsninger og produkter som gavner bundlinjen hos landmændene, og vi har forstået at tage nye digitale teknologier ind i mange løsninger. Hele verden går ind i en udvikling, hvor mange virksomheder dør og meget nyt opstår som følge af digitalisering. De, som først og bedst griber mulighederne, bliver vinderne. Jeg håber, at vi har et landbrugserhverv med en sund indtjening, som er mere respekteret. Vi har også udviklet nye forretningsområder som for eksempek bioraffinering. Jeg vil gerne, at landbruget er anerkendt for at tage vare om sin egen bæredygtige udvikling og en sund indtjening. Og at Seges sammen med rådgivningen har bundet værdikæden sammen og optimeret, så vi får den konkurrencekraft, som de store spillere har. Hvis Seges kan opnå det, vil jeg glæde mig meget.