Næstformanden i SLF frygter brexit-konsekvenser.

Det er ærgerligt, at vi ikke får en klar Brexit aftale i denne omgang. Det skaber stor usikkerhed for mig som landmand og griseproducent. Og jeg får svært ved at planlægge længere frem i tiden, da der fortsat er så meget, der står uklart.

Storbritannien er et helt centralt eksportmarked, og Danmark og Storbritannien har i årtier været tætte handelspartnere. Det håber jeg selvfølgelig, at vi kan blive ved med at være - også efter Brexit. Danmark var i 2017 det land i verden, som eksporterede mest grisekød til Storbritannien ? for 32 mia. kr.

Men samhandlen kan fremover blive vanskeligere, eksporten kan falde og der kan blive markant mere administration og kontrol for alle parter. Der er en alvorlig risiko for store tab. Jeg kan frygte, at Storbritannien vil lægge mere told på EU-varer, og at de vil tage flere varer ind fra andre lande udenfor EU ? fødevarer som vil være af dårligere kvalitet end den danske produktion.

Vi har selvfølgelig gradvist indstillet os på et mere kompliceret og lidt mindre vigtigt engelsk marked, og har i stigende grad satset på at udvikle nye eksportmarkeder. Japan-aftalen er et eksempel, som kan betyde en massiv eksportvækst til Japan.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jeg håber dog alligevel på en knap så hård aftale, og at samhandlen kan fortsætte så gnidningsfrit som muligt. Og så håber jeg, at vi snarest muligt får en afklaring. Ikke kun for landbrugets skyld ? men i høj grad for vores erhvervsliv og samfundsøkonomis fremtid.