Det er Kinas mål at fjerne sine importafgifter i løbet af de næste 90 dage, hvis der sker fremskred i processen om en permanent handelsaftale med USA.

Kinas handelsminister indikerede torsdag at have accepteret at gennemføre den aftale, som USA tidligere på ugen meldte ud, der var blevet indgået mellem de to stormagter på G20-topmødet sidste weekend. Det betyder at det er Kinas mål at fjerne sine importafgifter i løbet af de næste 90 dage, hvis der sker fremskred i processen omkring en mere permanent handelsaftale, skriver Jyske Markets.

Trods de positive vendinger bekræfter det samtidig, at man ikke skal forvente importafgifterne blive afskaffet for private kinesiske virksomheder her og nu, og potentielle køb af amerikanske sojabønner, i første omgang vil være af statslige virksomheder. Men efterfølgende er der imidlertid blevet kastet lidt grus i maskineriet.

Afgrøder presses i storkonflikt

Den canadiske arrestation af Meng Wanzhou, der er finansdirektør og bestyrelsesmedlem i den kinesiske tech- og telegigant Huawei, og samtidig datter til stifter af selskabet, pressede i går de amerikanske afgrøder lavere. Wanzhou er arresteret med henblik på udlevering til USA, for påståede brud for USA's sanktioner mod Iran. Kina kræver Wanzhou udleveret øjeblikkeligt, men det kommer næppe til at ske, og det skaber store bekymringer for de forestående forhandlinger om en handelsaftale mellem Kina og USA. Lige som alt tegnede lysere, kan de små fremskridt nu blive overskygget af andre forhold, og afgrødemarkedet har svært ved at finde ud af, hvilket ben det skal stå på. En ting er sikkert, geopolitik er i øjeblikket prissætter ikke kun på finansmarkederne, også i afgrødemarkederne, skriver Jyske Markets.

Beroliger markedet

Den egyptiske indkøbsmyndighed, GASC, offentliggjorde i går en ny tender med henblik på køb af hvede til levering i slutningen af januar. Egypten modtog kun modtog syv bud, af russisk, ukrainsk og rumænske oprindelser, og det skal formentlig ses i lyset af de seneste komplikationer med at få udstedt nødvendige remburser. Prisspændet lød på 236,3-250 USD/ton FOB. Inklusiv fragt endte prisniveauet 0-5,5 USD/ton højere end sidste køb tilbage i slutningen af november. Tidligere på ugen lød rygterne på at op mod 1 mio. tons hvede til levering i november/december er blevet skubbet til levering i januar. I går forlød det dog at de første udstedelser af de nødvendige remburser igen var sat i proces, og det berolige trods alt markedet, skriver Jyske Markets.

Rapsfrø har det svært

Statistics Canada hævede i går deres estimater for den indenlandske hvedeproduktion til 31,76 mio. tons, fra tidligere 31 mio. tons, primært løftet af højere durum- og vårhvedeudbytter. Omvendt blev landets udbytteestimater for rapsvarianten canola sænket til 20,3 mio. tons fra tidligere 21 mio. tons i september. Selvom nedjusteringen af den canadiske canolaproduktion isoleret set var prispositivt, så har rapsfrøene det fortsat svært, med både et oliemarked der er under pres, men også udeblivelsen af en vending i palmeolien vægter tungt.