DF og Venstres ordførere glæder sig over finansloven, hvor landbruget får bedre vilkår.

De unge landmænd skal have lettere ved at komme ind i landbruget. Det mener DF og Venstre, der derfor er tilfredse med den netop underskrevne finanslov for 2019.

Det er den såkaldte ?sælgerpantebrevsmodel", der er skrevet ind i finansloven, som betyder, at op til 10 pct. af købssummen kan genanbringes i den solgte erhvervsejendom. Den gør det muligt at lette et generationsskifte.

- Det har vi prioriteret, fordi det var et stort ønske fra erhvervet og fra landbruget, som står overfor en række generationsskifter. Det her gør det nemmere at få til at falde på plads økonomisk, siger Erling Bonnesen, landbrugsordfører fra Venstre.

Også Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech glæder sig over den model.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Generationsskifte er noget, vi i DF har været meget optagede af, så vi synes, det har været meget vigtigt at få med. Det er så utrolig vigtigt, at vi får de her unge landmænd ind, siger Lise Bech, landbrugsordfører fra Dansk Folkeparti.

Et andet vigtigt hovedpunkt for landbruget i den nye finanslov er foderfosfatafgiften, som skal afskaffes.

Det mener DF er et vigtigt skridt i retningen mod bedre konkurrencevilkår.

- Det er godt, fordi der i landbruget er brug for lige konkurrencevilkår i forhold til andre lande. Vi havde gerne set, man havde gjort mere for at fremme konkurrencevilkårene, men man skal jo være glad for det, der er sket. Det er et skridt i den rigtige retning, siger Lise Bech.

Venstres Erling Bonnesen mener, det er en vigtig anerkendelse.

- Det er en mindre ting, men ikke mindst en vigtigt ting, at vi har fået fjernet foderfosfatafgiften. Det betyder samlet nogle millioner for landbruget, men det er vigtigt, fordi den afgift var med til at gøre foderet dyrere, og så er det en anerkendelse af, at vi skal videre, og vi vil fjerne særbyrder for landbruget, siger han.

Begge ordførere glæder sig over den indgåede aftale om finansloven på vegne af landbruget.

- Vi har i finansloven sat kikkerten ind på rammevilkårene for landbruget. Jeg er tilfreds med finansloven, fordi vi har fået nogle vigtige ting med, som landbruget står overfor lige nu. Men det er helt klart, at vi fortsat vil fastholde sigtekornet mod at forbedre vilkårene for landbruget, siger Erling Bonnesen.

- Jeg synes godt, vi kan være tilfredse med, at landbruget er en del af denne her finanslov. Hver gang vi gør en lille smule, så forbedrer vi konkurrencevilkårene, siger Lise Bech.