Tang fra Østersøen kan gøre smågrisenes maver mere veltilpasse og få køerne til at prutte mindre, og det kan erstatte en del af det sojaprotein, som vi bruges som proteinkilde i dyrefoder. Det skriver DR Bornholm.

Der er store mængder af gaffeltang i farvandet omkring Bornholm. Udover at være meget proteinrigt, indeholder det stoffer, som sjældnere vil give smågrisene diarré, ligesom kvæg ikke vil danne så meget metan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er flere fordele for både dyr og miljøet, hvis vi bruger tang i dyrefoderet. Det siger antropolog Ole Hertz fra Gudhjem.Han har i en årrække beskæftiget sig med tangproduktion i Danmark og Grønland - blandt andet som projektleder i forsknings- og erhvervsudviklingsprojektet Nordic Seaweed Project.

- Hvis vi kan erstatte soja fra Brasilien med tang, skal der bruges mindre penicillin og zink i svinestalden, og mindre metan i luften har en gavnlig indvirkning på drivhuseffekten. Vi slipper for at transportere soja den halve jord rundt, og så vil vi faktisk også fjerne en del af den fosfor og kvælstof, der er i Østersøen, hvis vi høster gaffeltang, siger Ole Hertz til DR.