Den nye 9000-serie fra John Deere har ikke kun fokus på hestekræfter, men også kerneknusning.

På John Deeres stand på Agormek 2018 er nogle af de største nyheder at finde på høstmaskinerne. Foruden rotormejetærskeren S700 med intelligent udbyttemåling og automatisk optimering af maskinens præsentation, så viser John Deere også den nye topmodel i den mærkegrønne finsnitter-verden: John Deere 9900i.

Med 970 hestekræfter og 4.800 newtonmeter er der tale om en væsentligt stærkere finsnitter, end i den tidligere 8000-serie.

- Men hestekræfter er bestemt ikke alt, når det kommer til finsnittere, fortæller Philip Heck. chef for John Deere finsnittere på verdensplan, og chef for udviklingstemaet af den nye 9000-serie finsnittere.

Han påpeger vigtigheden af en ordentligt kerneknusning for at opretholde en ordentlig snittekvalitet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Cracker med overvågning

Foruden at have en bredere indføring, så vil 9000-serien også have mulighed for en anden corncracker med navnet Xstream.

- Crackeren leveres af en amerikansk underlevenrandør med navnet Scherer, og der er tale om en meget kraftig type cracker, hvor valserne har en diameter på 250 millimeter, og der er mulighed for at køre med 50 procent hastighedsforskel mellem de to valser for at sikre en ordentlig kerneknusning, fortæller Philip Heck.

Crackeren har overvågning på samtlige lejer, hvilket betyder, at chaufføren i kabinen får en advarsel, hvis et leje pludselig bliver for varmt.

- I dag opdager man først nedbrud, når det er for sent. På denne måde kan vi sikre os, at chaufføren får besked, når der er noget galt. Det kan eksempelvis være skidt, som har vinklet sig om lejet. Det kan være smøringen er stoppet - eller lignende.

Smøring af crackeren er næsten et kapitel for sig. Crackeren tryksmøres fra sit eget hydraulikanlæg, som er monteret på finsnitteren.

- Olieforbruget er cirka 1.400 millimeter pr. dag, hvis der er tale om en lang arbejdsdag, og derfor skal beholderen efterfyldes hver 14. dag, fortæller Philip Heck.

Han kan desuden fortælle, at når snittelængden øges, så udsættes crackeren for så hårdt arbejde, at det kræver over 270 hestekræfter fra snitteren, for at sørge for en ordentligt kerneknusning.

- Det er også en af grundene til, at der er tale om en meget kraftig corncracker, og derfor kan man ikke stille åbningen mellem rullerne elektrisk fra kabinen, men skal gøre det mekanisk på crackeren fra blæsehuset på finsnitteren. Vi kan simpelthen ikke få en elektrisk motor til at holde.

Optimeringer i kornmarken

Det nye grønne høst-flagskib i form af John Deere S700-serien kan fra sæson 2018 udstyres med ICA2 (Intelligent Combine Adjustemt 2), og denne teknologi kan også opleves på Agromek 2018.

Mejetærskeren optimerer sig selv ud fra sensorer og kamera-teknologi, hvor to kameraer, fra henholdsvis kornelevatoren og i retursystemet, holder øje med knækkede kerner i korntanken og for mange kerne i returmaterialet. Ud fra de informationer optimere mejetærskeren automatisk på eksempelvis blædeomdrejninger, broafstand, soldåbning og lignende.