Maskinhandlerbranchen lever med store strukturændringer i disse år, men Dansk Maskinhandlerforening ser ikke kun negativt på udviklingen, selvom den udfordrer mange maskinforretninger.

Dansk Maskinhandlerforenings formand, Jens-Aage Jensen, brugte ikke kun foreningens generalforsamling til at dvæle ved foreningens første 100 år, som blev fejret i forbindelse med generalforsamlingen.

Han så også fremad i forhold til den udvikling, som i en vis grad dikteres af de store maskinproducenter.

I den skriftlige beretning skrev bestyrelsen således, at verden er i konstant udvikling, og det gælder også maskinbranchen.

- De sidste par år har branchen i høj grad været præget af store og væsentlige omstruktureringer og nye strategier hos importørerne.

Alt dette har selvfølgelig stor betydning for maskinhandlerne.

Positivt

- Selvom det umiddelbart kan virke som en voldsom udvikling, skal det ses i et positivt lys. Der er jo et behov for strukturudvikling i branchen, og ofte er det udefrakommende faktorer der skal få en branche til at rykke sig. Det er positivt at store og professionelle aktører har set lyset og vil ind i vores branche. Det kan blandt andet løse problematikken omkring en af de helt store udfordringer - nemlig generationsskifte.

- De forskellige forretningsmodeller er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger - og der er plads til forskellig tilgangsvinkel. Der tales i disse tider utroligt meget om disruption - det nye sort. Det handler dybest set om forandring, og forandringer har jo altid foregået i alle brancher. Forskellen til i dag er vel i bund og grund, at det går hurtigere - og at omstillingsparatheden skal være i top.

Men når det nu bliver sagt, at der aldrig er sket så meget i branchen som der gør lige nu blandt andet med at importørerne går i detailleddet, ja - så skal vi lige huske at mands minde er kort. Har vi virkelig allerede glemt DLAM, D-Center og Fiatagri-center, lyder spørgsmålet med henvisning til et par historiske selskaber, som ikke lykkedes med strategien og måtte lukke.

Dialog med importører

Dansk Maskinhandlerforenings direktør Klaus Nissen beskæftigede sig en del med de kontraktforhold, der er imellem maskinhandlere og traktorimportørerne. Det er særligt opsigelsesvarslet, som er problematisk, og som ifølge Klaus Nissen også er et forhold, som maskinhandlernes banker kigger på i forhold til risikoen ved engagementet.

Det er et emne, som foreningen snakker med importørerne om.

Han benyttede anledning til at fremhæve en positiv dialog med traktorimportørerne.

- De er opmærksomme på problemet, og vi har haft en konstruktiv dialog, og importørerne lægger ikke skjul på, at der er en fælles interesse i sagen, sagde Klaus Nissen.