Formand Martin Merrild har netop afsluttet sin beretning, og her kom han blandt andet ind på den økonomiske krise i store dele af landbruget.

Læs uddrag af hans beretning her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal sætte fokus på stoltheden af vores erhverv. The Economist har skrevet, at Danmark er et lille land men en fødevaregigant. VI leverer et kæmpe bidrag af høj kvalitet. Den anerkendelse oplever vi mange steder.Vi kan noget. Der er meget, der lykkes for os, og meget der udfordrer os og meget der tester os. VI har oplevet den værste tørke i 100 år, lave priser og afrikansk svinepest. Når jeg taler med medlemmer, bliver jeg bekymret. For mange gårde som ikke bliver solgt og for mange som er ramt af lave priser.

Mange er kommet ud af finanskrisen, men nu er vi i en anden situation. Det gør ondt mange steder. Svinepest gør markedet usikkert. Meget tyder på, at vi ser flere konkurser. Jeg bliver ked af, når vi ser unge landmænd som må lukke på grund af budgetter. Det er en livsdrøm som brister.Det er svært at acceptere, når samfundet buldrer derud af. Vi var en del af det i 00érne, men ikke nu. Vi har fået for mange slag. Først af finanskrisen, så boykot fra Rusland og nu med tørketab. Når der er godt gang i hjulene, så er der mange, som fortæller, at vores erhverv kan undværes. Der er færre på primære bedrifter, men de mangler at se på de afledte effekter. Vi er en fødevaregigant på grund af danske landmænd. Danmark ville blive et fattigere land. Vi er i krise og vi kan ikke se, hvordan det ender. VI har klaret os igennem mange kriser men ikke uden konsekvenser. Hvor store afhænger af hvor gode vi er til at spille sammen. Tabene kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke får hjælp og arbejder sammen.

Vi skal have mod til at se fordomsfrit på vores traditionelle løsninger. Vi skal arbejde tættere sammen i produktionskæden. Vi skal se på Fokus på tilbagebetaling og på fokus på risikovillighed i finansiering. Unge mennesker gider ikke høre på gamle, sure mænd, som brokker sig. Vi skal fortælle de gode historier i vores erhverv.Vores partnere skal løfte deres del af ansvaret. Udfordringer med generationsskifte er stort. Vi skal se på andre muligheder og se på, hvordan vi undgår, at investorer får for store skuffelser.

Hvis vi skal fortsætte, så skal vi være konkurrencedygtige. Jeg hader koncept om at skaffe udbytte til aktionærer, men vi skal have respekt for den konkurrencekraft vi møder på markederne. Uden at gå på kompromis med landmandens frihed.

Jeg vil gerne lave en tydelig kontrakt med danskerne. Køb vores varer og støt op om os. Vi lover at levere fødevarer af den højeste standard. Vi vil udvikle os, så vi hele tiden gør det bedre. Hemmeligheden er, at vi i fællesskab betaler for forskning og udvikling. VI er gået sammen for at finde nye løsninger. Det betyder, at vi kan producere meget mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har ikke patent på sandheden, og vi mener ,at samtale fremmer forståelsen, men den har fået ringere kår. Den gode højskolekultur med dialog er rendt over ende af en kultur, hvor NGOér driver forretninger med smædekampagner. Vi skal fortælle om nuancerne for det gavner ikke sagligheden. Det er umuligt at producere mad uden at kunne bekæmpe svampe og insekter.

Politikerne skal investere i os. Statsministeren har sagt, at vi er i Champions League. Vi har førertrøjen på, men vi skal ikke være så langt foran, så de andre ikke kan se os. VI kan ikke konkurrere, hvis vi har andre krav, lønninger og afgifter. Vi skal modernisere vores miljølovgivning. Der er mange benspænd.

Vi forsøger ikke at tale uden om et tab af kvælstof, men man skal droppe en gammel regulering. VI løber ikke fra vores ansvar. Landbrug skal drive med mindst muligt kvælstof. Vi skal reducere kvælstofudledning.

Det er urimeligt, at vi har en jordskat. Drop den nu. Vi har ikke råd til at betale den.Modet svigtede og embedsværket droppede at fjerne jordskatten. EU skal have regler om statsstøtte, men at nogen kan sige, at det vil være ulovlig statsstøtte at fritage os for jordskat er uforståeligt.

Vi laver noget af det bedste i verden. Landmænd har lyst til forandring og villig til at arbejde sammen. Vi kan lave kolort om til energi. VI vil tilpasse og gribe de muligheder der er. VI står i en ekstraordinær krise. VI skal videre uden for store tab. Vi skal se indad og danskerne skal bakke os op og politikerne skal give os medvind, så vil vi bidrage med tusinder af arbejdspladser, indtægter og et smukt landskab. VI vil blive ved med at lave de bedste fødevarer.