I sidste uge var der tre personer fra min egn, der vendte hjem som mestre:

En svineavler blev kåret som Årets Svineavler - og er dermed med vestjysk beskedenhed en af verdens bedste til sit fag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ung pige fra blev kåret som nordisk mester i fremvisning af kvæg - og er dermed blandt Europas bedste til håndtering af malkekøer.

Og en traktorfører blev dansk mester i pløjning - og er i hvert fald super til den klassiske disciplin med en liftophængt, flerfuret plov.

De resultater bliver man som borger på egnen stolt af. Det understreger også, at jeg lever et sted, hvor landbrug stadigt fylder meget, og hvor det er en udpræget kultur at gøre tingene ordentligt. Det påvirker naturligvis også mig - og har altid gjort det.

Jeg er derfor på ingen måde uberørt, når landbruget beskylder mit parti - Venstre - for at glemme erhvervet i en svær tid. Og har aldrig forstået, hvorfor vi som samfund starter årets gang på markerne med at straffe landmændene ved at opkræve både jordskatter og pesticidafgifter, før de har sået, høstet og - måske - tjent noget. Det oplever andre erhverv ikke.

Det er også ekstraskatter, som landmænd i andre europæiske lande ikke betaler - og dermed konkurrenceforvridende. Dansk landbrug er verdensmestre, når det gælder kvalitet, effektivitet samt hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima. Dét synes jeg, at vi skulle sætte pris på ved at fjerne jordskatter og pesticidafgifter.