For at lykkes med præcisionsjordbrug i dag skal man både have teknisk indsigt samt en god portion tid. De færreste landmænd har begge dele, så skal præcisionsjordbrug blive allemandseje, skal der ske radikale forbedringer. I CropManager er visionen klar ? præcisionsjordbrug skal være let.

- CropManager rummer blandt andet en datahub, som betyder at landmanden ikke længere manuelt skal flytte usb-stik med diverse ISO-XML og shape-filer mellem traktorterminalen og markprogrammet. Data skal i stedet automatisk flyve mellem markprogrammet og traktorterminalen med ganske få eller slet ingen tryk, fortæller Jesper Riber Nielsen, Product Portfolio Manager, Crops, Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der skal udarbejdes tildelingskort, behandles udbyttedata eller opdateres dyrkningsplan, så skal man fremover ikke håndtere det i flere forskellige programmer. På nuværende tidspunkt er Claas Telematics koblet på datahubben i CropManager.

CropManger bliver præsenteret på Agromek 2018 og har fået to stjerne i messens nyhedsrating.

Gødningsmængder opdateres

Uanset om der bruges FarmTracking, Mark Online eller CropManager, gemmes alle data samme sted, nemlig i Dansk Markdatabase. Det betyder, at uanset om det er planteavlskonsulenten, som laver en gødningsplan i Mark Online, eller traktorpiloten som registrer hotspots i FarmTracking, så er det de samme data, som er i spil i CropManager.

- Skal der eksempelvis gradueres gødskning på alle rapsmarker, tager CropManager udgangspunkt i gødningsplanen, som landmanden og planteavlskonsulenten har udarbejdet. Den graduerede tildelingsfil sendes efterfølgende til traktorterminalen, og så du er klar til at køre. Når markopgaven er udført modtager CropManager en såkaldt ?as applied-fil? fra terminalen. Det er kort sagt et kort, der viser, hvad der reelt blev udbragt. Denne fil gemmes i Dansk Markdatabasen og ajourfører gødningsplanen og ændrer opgaven fra planlagt til registreret. Dermed stemmer planen nu med, hvad der reelt blev udført på marken, fortæller Jesper Riber Nielsen, Product Portfolio Manager, Crops, Seges.

Indbyggede modeller

- En anden vigtig funktion i CropManager er at sikre at data er troværdige. Skal udbytte samt ?as applied-data?, som kommer retur fra maskiner og terminaler kunne bruges, kræver det at data er renset og har en sådan kvalitet, at de kan bruges i faglige modeller og til at træffe en beslutning ud fra. Efter at have analyseret og undersøgt udbyttedata fra forskellige maskinproducenter og terminaler er konklusionen klar. Udbyttedata er snavsede og en grundig rengøring er nødvendigt. Skal rengøringen gøres manuelt vil dette både kræve software, indsigt og en masse tid. I datahubben i CropManager indbygges der en datavasker, som analyserer filerne fra maskiner og terminaler og sikrer, at de bliver rengjorte, inden de præsenteres og indgår i andre modeller, slutter Jesper Riber Nielsen.