Borgmesteren ærger sig over sagen, men mener ikke kommunen har handlet forkert, blot brugt den forkerte lov til ekspropriering.

Vejstriden i Vejen Kommune har et langt forløb, helt tilbage til 2013, men intet tyder på at striden om den nyanlagte Skovgårdsvej er slut. Vejen er stadig spærret af sanddynger og bigballer på vejstykket, ejet af landmand Martin Lund Madsen, og spærret af bomme i begge ender. Vejen Kommune giver ikke op, men er netop nu igang med af undersøge muligheder for at ekspropriere med vejloven i hånden.

- Det er en rigtig ærgelig sag, som alle de implicerede, kommunen, lodsejeren, banedanmark, ministeren, ja alle parter, har det dårligt med, siger borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr (V).

- Nu er der truffet en afgørelse af højestret om, hvor grænsen går for ekspropriering. og den må vi tage ad notam. Højestret har samtidig anvist os, efter hvilken lov vi kan lave en ny ekspropriering. Her har de anvist os vejloven, siger borgmesteren.

Højesteret har talt

Højesteret afsagde 10. september i år dom i sagen om ekspropriering af to hektar af landmand Martin Lund Madsen jord. I dag gennemskærer vejen på 1,4 km jorden ved ejendommen i Vejen. Højesteret gav landmand medhold og erklærede eksproprieringen ulovlig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men borgmester Egon Fræhr er ikke villig til at fjerne vejen.

- Der er nogle samfundsmæssige hensyn til infrastrukturen, vi er nødt til at tage. Vi kan ikke have en vej i vores kommune, hvor halvdelen er lovlig og den anden halvdel er ulovlig. Vi kan ikke stoppe her, det er ikke realistisk. Der er blevet fjerne flere broer, så vi har brug for vejen i vores kommune. Nu starter en helt ny proces med en ny ekspropriering efter vejloven, siger Egon Fræhr (V).

Kan du forstå, hvis det ser ud som om kommunen bare hiver en ny lov frem i skuffen, når nu den tidligere lov om elektrificering ikke virkede?

- Ja, det kan jeg sådan set godt se, og set i bakspejlet skulle vi have brugt vejloven fra starten. Men nu er det sådan, at Banedanmark har ansvaret for broerne, og kommunen ansvaret for vejene, og vi fik en henvendelse fra Banedanmark om ekspropriering. Det er faktisk først nu, vi som kommue rigtig kommer ind i sagen, sige borgmesteren i Vejen Kommune.

Borgmesteren har nøglen

Landmand Martin Lund Madsen håber stadig på en mindelig løsning på vejstriden.

- Jeg har hele tiden stået med åbne arme. Men lige nu ligger nøglen til striden på borgmesterens kontor, siger Martin Lund Madsen.

- Hvis vi ikke finder en løsning inden jul, så har jeg en forventning om, at kommunen går i gang med at indhente tilbud hos lokale entreprenører om fjernelse af vejen, siger landmanden.

En facebook-gruppe til støtte for landmanden med titlen: Vi respekterer den private ejendomsret, er netop oprettet.

- Vi er meget beæret over al den støtte, vi får. I går fik vi over 250.000 visninger på nationale medier. Så det er vi glade for, siger landmanden.