Hvem skal overtage gården, dyrene og maskinerne? Det er de helt store og svære spørgsmål i landbrugskredse. Et generationsskifte er ikke bare tal på et stykke papir, men har store økonomiske og følelsesmæssige overvejelser og konsekvenser.

- Uanset om det er familie, venner eller en helt tredje, der står til at overtage gården, skal man ende der, hvor alle kan være tilfredse med løsningen, fortæller Susanne Møberg, chefrådgiver for Skat & Selskaber i LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et generationsskifte kan nemt tage 3-5 år, før alt falder på plads, så det er ikke noget, man bare lige går ud og gør.

Før det er for sent

Det tager nemt fem år at få et generations- eller ejerskifte til at falde på plads. Jo tidligere parterne kommer i gang med forhandlingerne og aftalerne, jo bedre og billigere kan et skifte blive gennemført.

Opgørelser viser, at gennemsnitsalderen hos de danske landmænd er steget støt over de forgangne år, og inden for de næste 10 år, er der næsten 6.000 landbrug, der står over for et generations- eller ejerskifte.

- Det er vigtigt at være ude i god tid til, fordi det giver mulighed for at få vendt og planlagt de forskellige forhold, der kan spille ind i processen. Ved at være på forkant, kan man få optimeret på alle områder. I bund og grund, handler det om, at man som landmand skal have styr på, hvad der sker med den virksomhed, man giver slip på efter måske et helt liv, siger Susanne Møberg, LMO.

Færdig handlingsplan

I november afholder LMO temadage, hvor eksperter vil være tilstede og hjælpe med en udførlig plan for landmændenes generations- og ejerskfite. Deltagerne vil få gode råd og få et overblik over økonomien, skatteregler og gaveafgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LMO har ambitioner om, at hver enkelt deltager skal gå hjem med en individuel handlingsplan i hånden og et klart mål i forhold til deres videre planer for et skifte.

- Skiftet kan ende med at blive markant dyrere, hvis man venter for længe. Vi har flere sager lige nu, hvor vi ikke kan generationsskifte så hurtigt, som vi egentlig burde. Og det resultere i, at det bliver med højere udgifter til følge, fortæller rådgiveren.