Med fire rækker ad gangen og op til 15 ton kartofler i tanken er der stor kapacitet i den nye Ventor.

Med 300 hektar kartofler er der udsigt til mange dages optagning for gårdejer Ib Riisager, som driver landbrug nær Hjørring i det nordjyske. De 300 hektar kartofler er primært kartofler til Langholt kartoffelmelsfabrik. Kartofler stammer fra egen jord, samt optagning for Palle Joest, og Boller Hovedgaard.

- Der er på nuværende tidspunkt taget 120 hektar kartofler op siden vi fik maskinen hjem for tre til fire uger siden. Maskinen er stadig i opstartsfasen og kan i princippet betegnes som værende en 'prototype', fortæller Ib Riisager fra førersædet på den store Grimme kartoffeloptager.

Det har givet mig væsentlig bedre arbejdsforhold at gå fra den bugserede SE-optager til den selvkørende Ventor.

- Ib Riisager

Ib Riisager har til sæson 2018 investeret i Grimmes nye storsatsning inden for selvkørende kartoffeloptagere: Grimme Ventor 4150. Med 530 hestekræfter, fire rækker ad gangen samt 15 ton tank. Maskinen er opbygget med det gennemtestede SE-princip, som Grimme indtil nu kun har kunne tilbyde på bugserede optagere.

- Kapaciteten er stor, men afhænger rigtig meget af jordtype, fortæller Ib Riisager, som dog kan fortælle, at man har været oppe på 10 hektar optagning på 12 timer.

- Og det var tilmed i noget tung jord, med en del ler-knolde.

Løbende opdateringer

- Under optagning af de nu 120 hektar har der været nogle ting som jeg har ønsket ændret, her i blandt afrivningsprocessen af kartoflerne og ændringer ved topkæden. Og jeg må tage hatten af for folkene fra Grimme Skandinavien - de har simpelthen været så hurtige og effektive i ændringsprocessen og allerede nu er flere af de ønskede ting ændret og implementeret på maskinen, fortæller Ib Riisager.

Ib Riisager har kørt kartoffeloptager i de sidste 35år og har været med lige side den et-rækket Grimme Europa Standard optager kom på markedet. Han har siden da blot fuldt med udviklingen og kørte i sidste sæson med en to-rækket Grimme SE-optager, som stadig fungere som backup til den nye Grimme Ventor 4150.

- Det har givet mig væsentlig bedre arbejdsforhold at gå fra den bugserede SE-optager til den selvkørende Ventor 4150. Før i tiden skulle jeg altid kigge bagud og følge med i hvad der skete bag traktoren, i dag har jeg det fulde overblik fremadrettet fra kabinen, hvor de 19 kameraer rundt omkring på maskinen hjælper mig. Det er væsentlig mere afslappende, fortæller Ib Riisager.