En undersøgelse bør tages med et gran salt, indtil dens resultater er verificeret, mener formand for Bæredygtigt Landbrug.

Kræftrisikoen er lavest på landet. Alligevel fulgte hele miljø-mafiaen op med de sædvanlige skræmmescenarier, efter at myndighederne forleden følte sig kaldet til at kommentere på foreløbige resultater fra en ufærdig rapport - der angiveligt vil vise, at børn født i nærheden af en gård har større leukæmi-risiko som følge af sprøjtetåger.

Mon ikke man snarere burde henvise til færdige rapporter, der viser, at både p-piller, højspændingsledninger, radon og konsekvenserne af den generelt høje danske levestandard kan give leukæmi?

Tal fra Danmarks Statistik og en videnskabelig artikel fra tidsskriftet Acta Ontologica har faktisk sammenlignet kræfthyppigheden for forskellige erhvervsgrupper i de nordiske lande fra 1961 til 2005. Her viser tallene, at hvis risikoen for at få en eller anden form for kræft hos en gennemsnitsdansker ligger på 1, ligger den på 0,7 for landmænd. Pesticider giver altså næppe kræft - når de mennesker, som bruger disse planteværnsmidler i det daglige arbejde, bliver ramt af den frygtelige sygdom noget sjældnere end andre mennesker.

Én undersøgelse, der - måske - stritter i den modsatte retning, skal derfor nok tages med et gran salt, indtil rapportens resultater er verificeret. I dansk landbrug bruger vi kun godkendte midler, der blandt mange andre ting er undersøgt for, om de er kræftfremkaldende. Vi vil selvfølgelig ikke bruge farlige midler.

Indtil andet er bevist, er det sikreste sted at bo på landet.