Det russiske landbrugsministerium sætter dagsordenen på verdens hvedemarked.

Den russiske landbrugsminister siger fortsat "niet" (nej, red.) til at indføre eksportloft for hveden, men det er ikke en ny situation. Det samme skete nemlig i 2014, hvor man heller ikke ønskede at udtale sig, før restriktionerne blev indført. Det skriver Jyske Bank i mandagens Afgrødekommentar.

Rusland er fortsat kongen af eksportmarkedet, og så længe de er indehavere af den titel, er det i vid udstrækning det marked, der sætter dagsordenen på den korte bane, skriver banken.

I 2014 indførte Ruslands landbrugsministerium afgifter svarende til 35 USD pr. ton, hvilket mere eller mindre satte en stopper for den russiske hvedeeksport, mens det efterfølgende understøttede priserne blandt de øvrige eksportører. De russiske eksportører er fuldt bevidste om dette forhold, og de har derfor travlt med at skibe en masse varer ud på den korte bane, mens de er tilbageholdne på de længere terminer af hensyn til risikoen for at blive ramt af en eventuel indførelse af eksportskatter hen mod slutningen af året.