Ponsse havde inviteret medier fra hele verden til Finland, da de præsenterede den nye, revolutionerende Ponsse Bison Active Frame. Grøn Teknik var med som de eneste danskere.

VIEREMÄ, FINLAND: Kraftfuld, effektiv, hurtig. Den nye Ponsse Bison Active Frame imponerede tilskuere fra hele verden, da den blev præsenteret på Ponsses pressedage i sidste uge. Den nye forwarder minder på mange måde om Ponsses Buffalo, men maskinen har taget et gigantisk spring fremad med en ny transmission.

I modsætningen til både tidligere modeller og konkurrenternes, har den nye Bison nemlig det såkaldte CVT - et kontinuerligt varierende transmissions-system - eller for nemhedens skyld: automatisk gearkasse.

Det betyder, at der ikke er nogen gearskift mellem 0 og topfart. Det giver maskinen en række fordele. Som operatør skal man for det første ikke tænke på gearingen. Ikke engang når maskinen er fuldt læsset til de 16 ton, som den er godkendt til.

Derudover giver det ikke ryk i maskinen, når man skifter mellem gearene. Kørslen foregår mere flydende end hidtil, men den helt store nyhed er, at farten på maskinen også er blevet drastisk øget. Selv om den er reguleret til kun at kunne køre 20 km/t, så sørger CVT-systemet for altid at køre på det optimale antal omdrejninger i minuttet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grøn Tekniks udsendte kom ikke op i maskinen. Det gjorde Robert Easton fra det skotske Forestmachinemagazine til gengæld. Med 40 års erfaring fra både skovningsmaskiner og forwardere fik han som den eneste af gæsterne også lov til selv at køre maskinen, og hans bedømmelse var entydig.

- Den kører hurtigt, den er meget behagelig at køre. Den er også effektiv og har meget kraft i armen. Hvis nogen har lyst til at købe et magasin, kan de købe mit. Så skal jeg tilbage i den her forwarder igen, siger Robert Easton til Grøn Teknik.

Active Frame

Maskineriet kommer også med det såkaldte Active Frame koncept. Systemet sørger i sin enkelthed for at nivellere maskinen og sikre en glat og komfortabel kørsel.

For at gøre alting endnu nemmere for maskinføreren, er der desuden to oliepumper på maskinen, så kranens hydraulik altid har kraft nok.

Den nye Bison kan udstyres med det nye kranstyringssystem fra Ponsse. Forskellen på det nye kranstyringssystem er, at hvor man normalvis skal styre de enkelte led hver for sig, så kan man ved hjælp af sensorer styre selve kranens ende. På den måde skal man ikke tænke i, hvilket led man arbejder. Man skal kun koncentrere sig om at køre kranen frem og tilbage, fra side til side eller op og ned.

Det nye system skulle være intuitivt og nemt at vænne sig til, også selv om man er vant til et anderledes system. Det bakker Robert Easton op om.

- Det er meget lige til at styre med det nye system, og jeg tror, at de fleste erfarne maskinførere kan vænne sig til det nye system på en times tid, siger Robert Easton.

Ponsse Bison Active Frame går i serieproduktion næste efterår, og der vil efter planen blive kørt demo med maskinen i løbet af efteråret og foråret.