Torsdag sendte et flertal i Miljø- og Planudvalget forslag om sprøjteforbud videre til behandling i først Økonomiudvalget, senere Byrådet i Skanderborg Kommune, hvor det forventes vedtaget på et møde 5. september. Det fortæller Claus Leick (SF), formand for kommunens Miljø- og Planudvalg til Maskinbladet.

- Jeg synes, det er en fornuftig beslutning, som jeg har det godt med. Nu begynder så en længere proces, hvor vi skal ud at snakke med hver enkelt landmand omkring kompensation. Vi er klar til at strække os så langt, vi kan, for at alle bliver tilfredse, siger Claus Leick.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere faglighed, tak

Dog skal han ikke forvente tilfredshed hos den lokale landboforening, hvor formand Jens Gammelgaard ikke forstår kommunens beslutning.

- De har ikke undersøgt tingene ordentligt. Hvis de havde det, ville de opdage, at der slet ikke er behov for et forbud. I Låsby er der for eksempel 40 meter ler oven på en boring, så det er vanvittigt at lave et forbud der, siger Jens Gammelgaard og tilføjer:

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan snakke faglighed i stedet for følelser. Der er ikke for to øre fagligt belæg i det, kommunen siger.

- Det er at træde på mennesker

Skanderborg Kommune vil tage en dialog med alle 22 berørte lodsejere, som har jorder i de områder ved Ry og Låsby, der er varslet sprøjteforbud for. Af referatet fra dagens møde i Miljø- og Planudvalget fremgår det, at der ved indgåelse af frivillige aftaler "kompenseres bedst muligt inden for lovgivningens rammer, hvor der er mindre restarealer, der ikke omfattes af restriktioner".

- Hvis for eksempel en landmand får forbud mod at sprøjte på 90 procent af en mark, så undersøger vi, om vi kan kompensere ham for hele marken, fortæller Claus Leick.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Gammelgaard har dog kun ris til overs for den kompensation, kommunen vil tilbyde:

- Det er at træde på mennesker at tilbyde dem ussel mammon som erstatning. Det er ikke i orden, siger han.

- Det er ikke fornuftigt

Jens Gammelgaard har tidligere varslet konflikt, hvis kommunen skulle vedtage et forbud. Det varsel står stadig ved magt.

- Vi kommer til at påklage beslutningen fra vores side. Vi vil også have rent grundvand, men det her vil vi kke finde os i. Det er ikke fornuftigt, det kommunen laver, siger han.

Det er ikke kun i Skanderborg, at et muligt sprøjteforbud var på dagsordenen torsdag. På et samråd samme dag istemte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) et kor af bekymrede oppositionspolitikere, som ønsker, at ministeren går i spidsen for at indføre et totalt sprøjteforbud nær vandboringer i hele landet.