Den nye Massey Ferguson 2370 Ultra HD presser, som produceres på Hesston-fabrikken i USA, har presset de første danske halmballer, og prøvevejninger viser at MF er tæt på at nå de 700 kg/balle.

For at minimerer transportomkostningerne på halm, har Hesston, der producerer ballepressere til blandt andet Massey Ferguson og Fendt udviklet en ny presser. Presseren producerer baller på 120 centimeter i bredden og 90 centimeter i højden. Det giver mulighed for at læsse tre baller i højden på lastbiler, og dermed kan der læsses flere kubikmeter halm på bilerne, end når der køres med traditionelle bigballer. I udviklingsarbejdet har ingeniørerne hos Hesston arbejdet på at øge densiteten på ballerne. En højere densitet betyder, at halmen presse hårdere sammen, og at der presses flere kilogram halm i hver balle.

Nåede frem til de sidste skår

I den røde Massey Ferguson-lakering hedder den nye presser 2370 Ultra HD, og den første presser har i høstens sidste dage presset halm i det nordjyske. Vi mødte presseren i Thy, og her blev den fulgt af specialister fra både Massey Ferguson og fra Tama, der har udviklet det specielle bindegarn, som presseren kører med.

- Målet med presseren er at kunne producer halmballer med en vægt på 700 kg, og da der kun lægges seks bånd om hver balle, stiller det helt specielle krav til garnkvaliteten. I udviklingen af presseren har Tama arbejdet tæt sammen med Hesston, og vi har udviklet et garn, som har kvaliteten, og styrken der skal til for at kunne modstå belastningen fra de hårde baller, siger Henrik Larsson, teknisk chef hos Tama Scandinavien AB i Sverige, mens han sammen med sin danske kollega, Niels Erik Hansen, kontrollere knuder på de baller, der presses i Thy.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- For at knuderen skal kunne holde, er det vigtigt at fibrene i garnet ligger korrekt, og at de er snoet på den rigtige måde. Garnet skal samtidig have den rigtige struktur, så knuderne ikke løsner sig, hverken når presseren arbejder, eller når ballen sættes af på jorden. I udviklingen af garnet er der arbejdet på at gøre det ensartet og holde det tyndt. Homogent og tyndt garn gør det lettere for de seks knyttere, at lave den perfekte knude, og samtidig kan vi have 1.000 meter garn på en spole, der vejer omkring 11 kg, tilføjer Henrik Larsson.

Udviklet til industrihalm

Med introduktionen af den nye 2370 Ultra HD tilbyder Massey Ferguson fra næste år ikke mindre end tre pressere med ballemålet 90 gange 120 centimeter.

- Både basisudgaven og XD-udgaven af Massey Ferguson 2270 fortsætter, og vil være oplagte valg til kunder der presser halm til foder og strøelse. Den nye UHD-presser er designet til industrihalm, der skal transporteres over større afstande, og hvor omkostningerne til transport spiller en større rolle, siger Martin D. Jensen, produktchef for høstmaskiner hos Agco Danmark A/S.

Hurtigere og længere

Bort set fra ballemålet så har Massey Ferguson 2370 Ultra HD ikke ret meget til fælles med de to pressere i 2270-serien. Eksempelvis køre 2270-maskinerne med 33 stempelsalg pr minut, mens 2370 UHD arbejder med 50 stempelsalg i minuttet.

- Stort set alle funktioner, lige fra pickup og til stemplet kører hurtigere i den nye maskine. Hastigheden opnår vi ved at geare traktorens 1.000 o/minut på kraftudtaget op til 1.500 o/minut, før effekten overføres til svinghjulet. Et svinghjul der løber 1.500 o/minut har en enorm inerti, og derfor kan vi nøjes med et svinghjul på 500 kg. For at kunne bremse halmen og opnå den fornødne densitet, er ballekammeret forlænget til fire meter og de kraftige hydraulikcylindre på ballekammeret kan overførere et tryk på 765 bar. Derudover er alle transmissionslinjer samt bindeapparaterne forstærkede og tilpasset den større vægt i ballerne, siger Martin D. Jensen, der var yderst tilfreds med testen i Thy.

- Vi havde en testmaskine kørerende her i landet sidste år, men da forholdene i år er vidt forskelige fra sidste år, er det altid rart at se, hvordan presseren arbejder, før vi går i gang med at sælge og levere til sæson 2019. I det korte vårbyghalm med en fugtighedsprocent på cirka 14 procent nåede vi ved maksimal tryk over 650 kg pr balle, tilføjer Martin D. Jensen.