Sommerens langvarige tørke med udsigt til milliardtab i landbruget har fået stadig flere landmænd til at se sig om efter besparelser på budgettet. Efter i en lang årrække at have leveret næringsholdigt biogødning (spildevandsslam red.) til landmændenes marker over hele landet oplever HedeDanmark netop nu en øget interesse for biogødning. Besparelser på over 1.000 kroner per hektar ved at bruge biogødning motiverer landmændene. De ser mulighed for at opnå en økonomisk gevinst i en trængt økonomi efter en sommer, hvor udbyttet fra kornhøsten flere steder er halveret.

Det skriver HedeDanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været i branchen i mere end 20 år, og det er tydeligt, at tørken har ramt mange landmænd hårdt på pengepungen. Vi kan tydeligt mærke, at landmændene er mere lydhøre og åbne over for at høre om muligheder for at anvende biogødning på deres marker, siger miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen fra HedeDanmark.

Tørke giver stigende priser

Landmændenes samlede udgifter til gødning kan ved brug af biogødning reduceres med over 1.000 kroner pr. hektar, vurderer HedeDanmark. Afhængig af blandt andet geografi, størrelse på arealer og årstid har landmændene i nogle tilfælde sågar mulighed for et økonomisk tilskud ved at tage mod biogødning.

- Ligesom prisen på korn er steget, så stiger prisen på handelsgødning også, så omkostningerne til gødning kommer i 2019 formentlig til at fylde en del mere i de fleste landmænds budgetter. Biogødning er et sikkert, billigt og absolut brugbart alternativ til handelsgødning, og det tilfører fuldt ud jorden de samme næringsstoffer og består ovenikøbet af organisk materiale. For det enkelte landbrug kan der være tale om besparelser på mange tusinde kroner ved at anvende biogødning, siger Erik E. Olesen.

Godt for miljø og pengepung

Biogødning kan ifølge HedeDanmark nedbringe omkostningerne hos landmændene og dermed være med til at kompensere for noget af tabet på høsten i 2018. Biogødning, der er spildevandsslam behandlet på et kommunalt rensningsanlæg, følger høje miljøkrav fra myndighederne og kan fuldt ud anvendes som gødning på linje med husdyrgødning og handelsgødning.

- Danmark har de skrappeste regler i EU. Det gødningsprodukt, som landmanden får leveret, vil altid være undersøgt, analyseret og godkendt, og vi skal selvfølgelig sikre, at biogødningen overholder alle krav fra myndighederne, siger Erik E. Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

HedeDanmark står for både transport og spredning af biogødning på landbrugsarealet. Den enkelte landmand skal blot sørge for, at gødningen bliver indarbejdet i jorden efter spredning.

Regeringen har som følge af den lange tørkeperiode henover sommeren 2018 søsat en række politiske initiativer, som skal hjælpe dansk landbrug. Det omfatter blandt andet, at betaling af grundskyld og moms udskydes.

- Vi håber, at vi, ved at rette landmændenes opmærksomhed på mulighederne for at reducere omkostningerne til gødning, kan være med til at hjælpe et udsat landbrug gennem en helt ekstraordinær situation, siger Erik E. Olesen.