Ministeren har torsdag d. 9. august 2018 tilkendegivet, at han ønsker at imødekomme erhvervets ønsker om at ammoniakbehandle halm frem til 31. december 2018 for at afhjælpe grovfoderforsyningen på kvægbrug som følge af den ekstreme tørke.

Det skriver Miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareministeriet har derfor igangsat en proces, hvor muligheden for at ammoniakbehandle halm i 2018 bliver indarbejdet som en fravigelse af husdyrgødningsbekendtgørelsens generelle forbud mod ammoniakbehandling af halm, jf. bekendtgørelsens § 19, stk. 1. Kvægbrugene kan således allerede nu forberede sig på at kunne ammoniakbehandle halm fra 1. september og frem til den 31. december 2018.

Ammoniakbehandling af halm medfører et øget ammoniaktab, og dette kan have negative konsekvenser bl.a. for nærliggende ammoniakfølsomme naturområder. Det bliver derfor en betingelse for ammoniakbehandling af halm, at der er mindst 300 meter fra den ammoniakbehandlede halmstak til kategori 1- og 2-natur. Disse naturområder svarer til dem, hvor der også i dag gælder afstandskrav til f.eks. markstakke med oplag af husdyrgødningsbaseret kompost med et tørstofindhold på mindst 30 procent.

Afstandskravene vil efter forslaget samtidig blive indarbejdet generelt i husdyrgødningsbekendtgørelsens eksisterende mulighed for ammoniakbehandling af halm i år med mange nedbørsdøgn i høsten, jf. § 19, stk. 2. De foreslåede afstandskrav bidrager ligesom bl.a. husdyrgødningsbekendtgørelsens afstandskrav for markstakke til overholdelse af Danmarks EU-retlige forpligtigelser.

Det er vigtigt, at kvægbrug som forbereder sig på at kunne ammoniakbehandle halmen, tager højde for afstandskravene, når halmstakken placeres, så de ikke skal flyttes senere hen.

I høringsmaterialet vil der blive redegjort nærmere for forslaget om ammoniakbehandling af halm og for de øvrige justeringer af husdyrgødningsbekendtgørelsen, som den ekstreme tørke giver anledning til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ammoniakbehandling af halm ikke må foretages på økologiske bedrifter ifølge økologireglerne.