Den økologiske landmand Klaus Aage Bengtson har for tiden to nye New Holland CX8.90 til at arbejde for sig på sine marker. Og det er gået ganske fortrinligt med høsten af frøgræs. Han har godt 250 hektar med Rajgræs og Rajsvingel og næste år kommer der også Timothe til. De to tærskere er leveret af Farmas og erstatter en Case 9240, som bedriften har brugt de seneste tre sæsoner. Udover Case 9240 blev også en Case 9120 fra bedriften taget i bytte ved købet af de to New Holland tærskere.

Samlet driver Klaus Aage Bengtson 1088 hektar dyrket jord på bedriften Elsnab Landbrug tæt ved Hals, der udover græs er dyrket med rug, havre, byg og hestebønner. Han er godt tilfreds med skiftet tilbage til rystetærsker, og eftersom der er kommet cirka 350 hektar til bedriften siden sidste sæson, er det nødvendigt med de to tærskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet, der kommer ud af maskinerne, er nogle meget pæne varer. Det gør det også lettere at høste græsset, hvis det skulle være fugtigt eller vådt i vejret, siger han.

I år er græsset dog knastørt, men når eller hvis der kommer en sommer som sidste år, bliver det efter hans vurdering en klar fordel at køre med rystetærskerne.

Tørken og græs

Netop tørken kommer ikke til at påvirke høsten af frøgræs så meget som andre af afgrøderne senere på sæsonen. Klaus Aage Bengtson vurderer, at høstudbyttet bliver nogenlunde det samme for græsset, som en år uden tørke. Der, hvor der kan opstå problemer, er høsten af rug, der er næst forestående. Her regner han med at udbyttet bliver en smule mindre end sædvanligt.

- Når vi begynder med høsten af rug, regner jeg med, at vi ender med på omkring 4-4,5 ton pr. hektar, og det skal sammenlignes med et normalt år, hvor vi kan forvente at få 5-5,5 ton hjem, siger Klaus Aage Bengtson.

Han dyrker også hestebønner, men her bliver høsten hårdt ramt af det tørre vejr. Her er forventningen kun et halvt så stort udbytte, som det ville være på et normalt år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

All-round

De to New Holland CX8.90 har bælter på fronten, 30 fods skærebord, 15 fods pick-up og en 12.500 liter korntank. Det er god all-round maskine, som kan klare de forskellige opgaver, de bliver sat over for i de kommende uger. Selvom maskinerne ikke kan rumme så meget i korntanken som en rotortærsker, er det ikke det altafgørende for Klaus Aage Bengtson.

- Kapaciteten i tørt korn er bedre med en rotormejetærsker, men det er ikke tilfældet med høstning af græs, siger han.

Græsset lægger sig pænt i tanken, og den mindre kapacitet i tanken har ifølge ham ikke det helt store at sige, i hvert fald når det gælder græs.