Udfaldet af dansk landbrugspolitik opleves af landbruget som lige så tilfældigt som resultatet af en straffesparkskonkurrence ved VM, sagde Landsskuets formand i sin åbningstale.

- Under VM i fodbold blev Danmark jo sendt hjem efter en kamp, der blev afgjort efter straffesparkskonkurrence og forlænget spilletid. Bedst af fem skud. Sådan er reglerne, og kampen skal jo afgøres. Men dybest set også en ret tilfældig afgørelse, sagde Landsskuets formand, Kristian Gade blandt andet i sin åbningstale på Landsskuet i Herning.

Han brugte den til at beskrive landmænds følelse af den førte landbrugspolitik.

- De politiske forudsætninger, vi underlægges, føles og opleves ofte tilfældige, når de ikke er fagligt funderede.

Kristian Gade, formand for Landsskuet

- De politiske forudsætninger, vi underlægges, føles og opleves ofte tilfældige, når de ikke er fagligt funderede, sagde han og pegede som eksempel på de nyligt offentliggjorte fosfor- og ammoniakkrav.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De vil virkelig volde mange husdyrproducenter problemer med den nuværende produktion, men ikke mindst ved en eventuel udvidelse. Det kan man simpelthen ikke byde os som erhverv, og jeg vil gå så vidt og sige, at det er mangel på politisk ordentlighed, sagde Kristian Gade

Gejst trods bøvl

Landsskueformanden konstaterede, at der alligevel er en lyst og gejst til at komme på Landsskuet og med stolthed vise sine dyr og produkter frem, og kæmpe om de bedste placeringer.

Og han konstaterede, at det også sker på trods af historisk tørke i Danmark, meget omskiftelige priser på alt det, landbruget producerer som korn, frø, pels, kød og mælk, jordskat, pesticidafgifter, datotyranni og ikke at forglemme ulvene, som er nogle af de ting landmænd tumler med i hverdagen.

Stolt af erhvervet

- Det er fantastisk med den iver og passion, der præger alle udstillere og danske landmænd generelt, og det gør, at man bliver stolt på hele erhvervets vegne, og ikke mindst når vi ofte gøres opmærksom på, at det store udland i mange henseender kigger på os, og søger inspiration til, hvordan de kan hæve deres hjemlige standarder ifht. både produktivitet, dyrevelfærd, miljø og bæredygtighed.

- Det er da stærkt, sagde Kristian Gade og fremhævede, at det danske landbrugserhverv er mere respekteret uden for landets grænser end herhjemme.

Stolthed skal udbredes

- Det skal vi have gjort noget ved. Vi skal simpelthen ha' gjort alle danskere stolte af dansk landbrug. Vi er en mangfoldighed af både økologisk produktion, almindelig bæredygtig produktion, præcisionsjordbrug i rivende udvikling og ikke at forglemme godt håndværk, sagde Kristian Gade.

Han foreslår derfor, at hele landbruget lægger endnu flere kræfter i at danskere generelt oplever, at når noget relaterer til dansk landbrug, så rankes ryggen af stolthed, fordi det er en selvfølge, at det kort og godt handler om kvalitet og ordentlighed fra jord til bord.

- Landsskuet er et af midlerne blandt mange, hvor vi med stolthed inviterer til at se og opleve landbruget i alle afskygninger, sagde han.