Landmændene har forpligtet sig til at etablere ca. 105.000 hektar efterafgrøder frivilligt, men er endnu ikke helt i mål.

Danske landmænd har frivilligt sagt ja til at etablere ca. 105.000 hektar efterafgrøder, og er dermed stort set i mål med den frivillige indsats, der skal beskytte vandmiljøet mod de lempelser, der blev givet i Fødevare- og landbrugspakken.

Samlet set skal der dog lidt mere til, og derfor vil landmænd i udvalgte områder blive mødt af et obligatorisk krav om at udlægge ca. 2.750 hektar efterafgrøder.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

- Jeg er dybt imponeret over den indsats, danske landmænd har ydet for at nå i mål. Vi er så tæt ved målstregen ad frivillighedens vej, at det kun er nødvendigt at etablere en lille smule ekstra efterafgrøder. Det illustrerer jo, at de, der har den første og største interesse i at passe godt på vores jord, er dem, der lever af den, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ministeren vil i den forbindelse gøre hvad der er muligt for at mindske det administrative bøvl for landmændene. Blandt andet vil det være muligt for landmænd at bruge mindre kvælstof i stedet for at udlægge efterafgrøder.

- Jeg ved, at nogle landmænd selvfølgelig helst ville være fri for at blive mødt af et obligatorisk krav, men det var desværre nødvendigt for at vi kan være trygge ved at vores vandmiljø ikke lider overlast. Nu gør vi hvad der er muligt for at mindske bøvlet for de landmænd, der skal udlægge de ekstra efterafgrøder, siger Jakob Ellemann-Jensen.