Der er fart på, når Erik Saugaard, Skave Maskinstation, svinger den nye Amazone EDX 9000-T majssåmaskine. Den 12-rækkede maskine er nyindkøbt til denne sæson, og den vestjyske maskinstation er dermed blandt de første til at udnytte den nyeste teknologi fra Amazone.

EDX 9000-T er bugseret og har en central gødningstank, der rummer 5.000 liter. To cellehjul i bunden af tanken sørger for udmadningen af gødningen, som blæses ud til de 12 gødningskær.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det revolutionerende i den nye såmaskine er imidlertid hverken størrelsen eller gødningshåndteringen, men derimod håndteringen af majsudsæden.

Hvor traditionelle såmaskiner har en frøkasse direkte over hvert såskær, har den nye Amazone kun to store centrale beholder til såsæd. Doseringen foregår med to celletromler, hvor frøene holdes fast ved i hjælp af trykluft. Tromlerne drives elektrisk, og derfor kan føreren fra computeren i førerkabinen let justere frøafstanden.

For at sikre en ensartet afstand imellem frøene blæses de fra celletromlen og ud til såskærene igennem tynde rør og med en hastighed på 45 kilometer i timen.

For at lande de hurtige frø præcist i sårillen har Amazone udviklet en speciel gummirulle, som frøene blæses ind under og som trykker frøene fast i jorden.

Gødning med til cirka 50 hektar

Ved en normal dossering af gødning rækker indholdet i den store tank til cirka 50 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På en normal arbejdsdag fylder jeg kun gødning på, før jeg kører hjemmefra og en gang midt på dagen. Hvis det er muligt, planlægger jeg det sådan, at jeg kommer forbi maskinstationen midt på dagen, eller også kommer der en teleskoplæsser ud og tanker maskinen, fortæller Erik Saugaard, der er fast mand på den nye såmaskine.

- De to frøkasser kan indeholde frø til godt 20 hektar, og derfor skal der kun fyldes frø på en enkelt gang imellem påfyldning af gødningen, fortsætter han.

Central indstilling af skærtryk

Før transport foldes såskærene op og drejes hen langs siderne af den slanke gødningsbeholder. Det giver en transportbredde på under tre meter og en højde på under fire meter.

Amazone EDX 9000-T har skiveskær ved såvel gødningsskær som såskær. Skærtrykket indstilles hydraulisk og foregår centralt på maskinen. Her har føreren også mulighed for at indstille det hydrauliske system, som overfører vægt fra basismaskinen og ud til de enkelte såskær.

Herved kan der overføres et tryk til de enkelte såskær svarende til 200 kg. Det betyder, at EDX 9000-T er velegnet til etablering af majs i såvel pløjet jord, som i jord der kun er harvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den centrale indstilling af skærtrykket betyder, at det er hurtigt at omstille maskinen til de varierende arbejdsopgaver. Frøafstanden indstilles på computeren i traktoren, og derfor er der stort set ingen mekaniske indstillinger på såmaskinen, siger Erik Saugaard.

Han er godt klar over, at maskinen kan arbejde med en hastighed på op til 15 kilometer i timen, men for det meste kører han med omkring 12 kilometer i timen. I starten var han lidt bekymret for, hvordan den lange maskine ville opføre i kuperet terræn.

- Jeg er faktisk overrasket over, hvor lidt sidehæld påvirker såmaskinen. Det virker som om, den store hjulmontering giver en god stabilitet i maskinen, og derfor skal jeg kun kompensere en smule for at holde rækkerne lige, når terrænet hælder, siger den erfarne traktorfører.     

Har tillid til Amazone

Skave Maskinstation har i en årrække kørt med majssåmaskiner fra den tyske producent og er derfor ikke nervøse for at være blandt de første til at investere i den anderledes såmaskine.

- Vi kender Amazone for at producere pålidelige maskiner, og da vi kun har hørt positive takter fra de to kollegaer, som prøvekørte Amazone EDX 9000-T sidste år, var vi ikke bange for at tage springet, siger Jens Jørgen Vennegaard, Skave Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bortset fra nogle små problemer med noget el-komponenterne har såmaskinen levet op til vores forventninger, og i kombination med det lette forår har det medført, at majsen er kommet i jorden på rekordtid, siger Jens Jørgen Vennegaard.