Det var en harm formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, der sammenfattede førstedagens retsmøde i Vestre Landsret, hvor retssagen om vandplanerne blev indledt tirsdag.

Sagen er endelig komme for retten halvandet år efter, at foreningen sendte stævningen afsted mod staten for at få den danske stats udmøntning af vandplanerne kendt ulovlig. Målet for foreningens advokat, Hans Sønderby Christensen, er at få Vestre Landsret til at sende sagen videre til EU-Domstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men førstedagen i retten handlede mest om, hvorvidt Bæredygtigt Landbrug overhovedet har en retslig interesse sagen på vegne af danske landmænd. Og det er denne juridiske strid, som harmer Flemming Fuglede Jørgensen.

Dramatiske konsekvenser

- Det er ikke rimeligt, at vi hver gang skal begynde en retssag med først at slås om at få ret til at møde staten i retten. Nu har vi spildt en halv dag på det herinde og halvandet år forud med den diskussion, sagde Flemming Fuglede Jørgensen efter første dag i Vestre Landsret, hvor Bæredygtigt Landbrug har et samlet landbrug bag sig med blandt andre Landbrug & Fødevarer som biintervenient og L&F's advokat Håkun Djurhuus ved siden af BL-advokat Hans Sønderby Christensen.

- Det er det samme hver gang. Det er som om, de bare vil trække tiden ud, og det er ikke rimeligt over for de mange mennesker, som vandplanerne får dramatiske konsekvenser for, tilføjede han.

Dagen i retssalen var forløbet med en række juridiske skoleridt om forudsætningerne for overhovedet at kunne anlægge sagen.

Førstedagen i Vestre Landsret er således kun optakten til det reelle slagsmål, som finder sted onsdag, når sagen skal procederes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Retlig interesse anerkendt

Men trods formandens harme, kunne Bæredygtigt Landbrugs chefjurist dog finde positive ting at pege på efter dagens retsmøde.

- Kammeradvokaten anerkender trods alt vores retlige interesse i vandplanerne fra 2017, siger han.

Der er dog også dele af sagskomplekset, som kammeradvokaten - statens advokat - anfægter, at Bæredygtigt Landbrug har retslig interesse i. Men det er trods alt dommerne, der afgør spørgsmålet.

Det er endnu uvist, hvornår Vestre Landsret afsiger selve kendelsen, men det forventes, at der går mindst et par uger.