Fendt-specialisten TBS i Starup har solgt Danmarks første Fendt Tigo 100 XR opsamlervogn til Gert Glob Lassen, der er økologisk mælkeproducent og en af mælkeproducenterne bag Them Andelsmejeri. Den store vogn skal primært anvendes til indhøstning af grovfoder til kundens 325 krydsningskøer.

Den nye Fendt Tigo XR er Fendt's absolut største opsamler- og frakørselsvogn. Den er tre-akslet og rummer 54 kubikmeter komprimeret græs, men er til trods for det faktisk kortere end dens konkurrenter. Det skyldes primært et unikt design af en multifunktionel frontklap med VarioFill.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den er dejlig nem at køre med, og ved hjælp af Isobus er alle vognens styringsparametre ført op på traktorterminalen og lagt ind i joysticket.

- Gert Glob Lassen, økologisk mælkeproducent.

Velegnet i kuperet terræn

I området omkring Silkeborg er terrænet ofte kuperet. Her er der flere fordele ved Fendt TIGO. Dels gør dens kompakte design og lette konstruktion den nem at trække. Dels sørger Fendt Stability Control (FSC) for at holde vognens hældning stabilt på samme niveau på skråninger.

FSC giver også en fantastisk stabilitet under transportkørsel, hvor vognen ligger stabilt i svingene. Det er en vigtig egenskab hos kunden i Silkeborg, for markerne med grovfoder ligger spredt ud over et større område rundt omkring gården, og vejene er ofte snirklede, så det drejer sig om at komme sikkert hjem med læssene.

Køerne lyver aldrig

Jo højere snittekvalitet, desto bedre komprimering, fermentering og foderoptagelse ? og i sidste ende mest mulig mælk pr. ha. Køerne lyver aldrig, så foderkvaliteten skal være helt i top. Teknikken i en opsamlervogn drejer sig derfor først og fremmest om indhøstning af bedst muligt foder, når vejrforholdene er optimale.

En af processerne i græssets vej fra mark til vom er snitningen. Tigos kombination af mange knive (XR=45) og kort afstand mellem knivene resulterer i et rent snit. Fendt Tigo benytter forlængede knive fremstillet af hærdet stål med et særligt bølgeskær. Derved opnår Tigos knive meget lang anvendelsestid og snit i hele længden. Snitlængden kan justeres via et håndtag, så kun det halve antal knive er i aktion. Dermed ændres snitlængden mellem 37 og 74 mm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotoren i Fendt Tigo imponerer med sin styrke og enorme ydelse. Med en snitteåbning på kun 3,5 mm ? vist markedets laveste ? og rotorens 25 mm brede fingre leverer Fendt Tigo med en perfekt snittekvalitet. Græsset føres præcist gennem åbningen, og det kan kun komme i én retning. Afgrøden understøttes aktivt af skærebordet, og de syv rækker fingre, der er arrangeret i spiralform. Med en indføringskanal på mere end 1 m² ledes foderet til lastrummet uden unødvendigt effektforbrug.

Unikke features

Når man spørger Martin Geiser fra TBS, som har solgt vognen, om særligt gode ting ved vognen, fremhæver han den servicevenlige knivsektion, der kan svinges ud til siden, så der er uhindret adgang til knivene og endnu vigtigere Fendt Tigos VarioFill.

- VarioFill syner måske ikke af så meget, men det er en gennemtænkt kombination af intelligent, automatisk fyldning og tømning samt en multifunktionsfrontklap ud over det sædvanlige, fortæller Martin Geiser.

Den første komponent i VarioFill er frontklappen. Den er multifunktionel og aktiv både under på- og aflæsning, og så kan den indstilles indenfor en vinkel på 80 °. Ved at udnytte pladsen over indføringsenheden skabes der 6 m³ mere lastvolumen, uden at vognen bliver for lang. Det andet element i VarioFill er den automatiske læsning, som kontrolleres og justeres fra traktorens terminal, og hele tiden sørger for en ensartet komprimering, så den store vognkasse udnyttes fuldt ud. Og som et tredje punkt er der den automatiske tømning. Tømningen starter med et tryk på en knap, så åbnes bagklappen, hvorpå skrabebunden og frontklappen starter samtidigt. På grund af hældningen i slutpositionen presser frontklappen aktivt den sidste foderkile mod skrabebunden og sørger for, at vognen tømmes helt.

Gårdejeren selv ved rattet

Gert Glob Lassen har gang i mange aktiviteter. Hans primære virke er den store økologiske kvæggård Ellinglund, hvor 325 økologiske køer med opdræt og driften af ca. 600 ha agerjord vel ville kunne tage pusten fra de fleste. Men den driftige landmand er involveret i mange andre aktiviteter, herunder Them Mejeri, hvor han er bestyrelsesformand for det kendte, lokale andelsmejeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg trives med udfordringerne, og med god hjælp fra hele familien og dygtige medarbejdere går kabalen op, siger han og fremhæver, at bedriftens størrelse til trods, er der stadig tale om en familiegård ? bare lidt større end det de fleste forbinder med betegnelsen.

Under 1. slæt har Gert Glob Lassen selv været pilot på den Fendt 936, der er spændt for den nye Fendt Tigo.

- Den er dejlig nem at køre med, og ved hjælp af Isobus er alle vognens styringsparametre ført op på traktorterminalen og lagt ind i joysticket, så det er nemt at få overblik over det hele.? Hans erfaring med Fendt Tigo har indtil videre været positiv, og han glæder sig over, at den kan tage mere græs pr. vognfuld, end han har været vant til.

- 9-10 kubikmeter komprimeret græs ekstra pr. læs betyder meget, når man kører hjem over større afstande, fortæller Gert Glob Lassen.