Landbrugsstyrelsen har udarbejdet en ny vejledning, der skal give gode råd til at undgå at skade vildt under høst.Hele vejledningen kan findes her

Hovedpunkterne beskrives således af landbrugsstyrelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forebygge dyr på marken. Denne metode vil alene være effektiv for dyr som kan flyttes og vil derfor ikke være en brugbar løsning som indsats for at reducere påvirkning af jordrugende fugles reder. Opsætte skræmmemidler dage elleraftenen før høst. Metoden virker bedst, hvis det sker dagen før, så dyrene ikke når at vænne sig til ny lyd, lugt eller synsindtryk. Du kan sikkert få assistance af en lokal jæger, hvis du mangler ressourcer eller materialer til at gennemføre skræmmekampagnen.

- Afsøgning af mark med hunde forud for høst. Metoden forudsætter naturligvis at hundene ikke skader afkom, hvis de opdager dem. Afsøgning med hund anses for at være godt som supplement til andre indsatser, for at skræmme dyr væk fra marken.

- Give dyr mulighed for at flygte ved høst. Køremønsteret har stor betydning for, om harer og fasaner og til dels rålam, når at flygte fra marken i forbindelse med høst. De er relativt mobile, men vil nødig krydse nyslåede arealer, for at komme væk. Det går derfor mere ofte galt, hvis du starter med at tage et par omgange hele vejen rundt om marken.

-Udnytte teknologier til at opdage dyrene under høst. En række virksomheder eller er i gang med at udvikle teknologier til brug i forbindelse med høst. Det vil sige teknologier, der ved at opdage dyrene, kan medvirke til at reducere risikoen for at de bliver ramt.