Landbrug & Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug, flere lokale landboforeninger, Agerskovgruppen og den tidligere miljøminister og fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) er gået sammen om at arrangere en konference om regulering af landbruget baseret på målinger i vandmiljøet efter tysk forbillede.

En af hovedkræfterne bag konferencen, Alfred Tværsig Olesen, bestyrelsesmedlem i BL, fortæller, at baggrunden for konferencen er, at de danske miljømyndigheder baserer reguleringen på teoretiske beregninger uden bund i virkeligheden, hvorimod de tyske myndigheder baserer deres regulering af landbruget på faktiske målinger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tyskland måler

- Man må spørge sig selv, om den almindelige landmand ved, hvor meget det har kostet hans landbrug, at den danske regulering af miljøet hidtil har været baseret på beregninger. Og man må spørge sig selv, hvorfor et ministerium holder fast i disse teoretiske beregninger, når det syd for grænsen kan lade sig gøre at måle helt præcist, siger han.

Alfred Tværsig Olesen fortæller, at det syd for grænsen kan vises, at et almindeligt veldrevet landbrug ikke udleder belastende mængder af kvælstof.

- Rent faktisk kommer der oftest mindre kvælstof fra landbrugets drænrør, end der er i det vand, vandløbet ellers rummer, siger han.

Alfred Tværsig Olesen fortæller, at det er bevist ved talrige målinger i Tyskland og herhjemme.

Truer levebrødet

- Alligevel går man til stadighed ud fra beregningsmodeller, der baserer sig på det, landmanden tilfører sin jord - i stedet for at måle på det, der fraføres arealerne. Og det endda med beregnede udvaskningsprocenter, der ikke holder i virkeligheden, siger Alfred Tværsig Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at det truer landmandens levebrød og mulighed for at gøde korrekt, så han kan producere sunde afgrøder med et godt proteinindhold.

- Det skal der nu laves om på. Derfor søger vi inspiration i Tyskland, og derfor holder vi et fællesmøde den 14. maj på Bygholm Landbrugsskole, hvor vi vil præcisere, at også den danske landmand har krav på en retssikkerhed, der bunder i en faglig korrekt regulering af erhvervet og i en korrekt fortolkning af EU's regler, siger han.

Fremtiden på spil

Ifølge Alfred Tværsig Olesen er det ikke tilfældet i dag, og derfor mener han, at alle retsindige landmænd og borgere i øvrigt må protestere. Og han opfordrer til talstærkt fremmøde ved konferencen den 14. maj.

- Det gælder faglighed, retssikkerhed og vigtigst af alt fremtiden for dansk fødevareproduktion, siger han.

Konferencen foregår den 14. maj om eftermiddagen på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betydning af målinger

Overskriften for dagens program er "Hvad betyder målinger for landbrugets faglighed og retssikkerhed?"

Mødet indledes med frokost, og klokken 13.15 taler den tyske embedsmand Dr. Rasmus Thamsen, der har ansvaret for miljøet i Nordtyskland.

Hans indlæg oversættes og forklares af direktør Troels Toft, Seges, og planteavlskonsulent Bente Andersen.

Herefter har Venstres retspolitiske ordfører et indlæg om danske landmænds retssikkerhed.

Jens Kristian Nielsen, Aqua-Dam, gennemgår målinger fra jyske vandløb i perioden fra 1999 til 2017, og områdedirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer, taler under overskriften "vandplaner skal baseres på fagligt solide mål og målinger".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Status på retssag

Professor i miljøret Peter Pagh gennemgår EU-reglerne og den danske fortolkning af dem, inden formanden for KHL, Hans Damgaard fortæller om, hvordan han oplever det danske system.

Afslutningsvis giver Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby Christensen, en status på vandplansagen.

Mødet styres af tidligere miljøminister og fødevareminister, folketingsmedlem Hans Christian Schmidt (V).

Deltagelse i konferencen kræver tilmelding, og det koster 250 kroner at deltage.