Formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen, er skeptisk i forhold til Alternativets politiske målsætning.

Alternativets 37 forslag om forandringer i dansk landbrug "Bæredygtigt Landbrug" er ikke noget, der får formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, Hans Erik Jørgensen, til at klappe.

Formanden er dog glad for, at de politiske partier har ambitioner i forhold til at udvikle økologien i Danmark.

- Som økologiformand i Landbrug & Fødevarer ser jeg et stort potentiale i den økologiske produktion, og er sikker på vi kan nå meget længere end vi er i dag. Det glæder mig derfor også, når de politiske partier på Christiansborg bakker op om økologien, siger Hans Erik Jørgensen.

Men formanden er dog mere skeptisk i forhold til målsætningen om at omdanne dansk landbrug til at være 100 procent økologisk i 2040.

- Alternativet har en vision om at fødevareproduktionen i Danmark skal være 100 procent økologisk i 2040. Hvor meget økologien lige præcis fylder til den tid, er svært at spå om, men 100 procent er ret vidtgående i forhold til den situation vi har i dag, hvor økologien fylder under 15 procent af arealet. Men uanset om man er økolog eller ej, synes jeg det må være det vigtigste, at vi har et landbrug med mange udviklingsveje og hvor der er plads til alle, forklarer Hans Erik Jørgensen.

Økonomi er vigtigt

For Hans Erik Jørgensen handler det ikke om bevidstløst at lægge landbruget om til økologisk produktion for enhver pris. Markedet for økologi skal kunne følge med.

- Som økologiske landmænd står vi med en økonomisk virkelighed, som betyder, at vores bondegård bare ikke kan løbe rundt, hvis der ikke er tilstrækkelig betalingsvillighed hos de enkelte forbrugere. Der skal være et marked bag ? båd herhjemme og i udlandet. Politiske visioner kan ikke gøre det alene. Når det så er sagt, skal der ikke være tvivl om at jeg synes, der er nogle interessante takter om økologi i Alternativets udspil - blandt andet i forhold til forskning, hvor vi også i Landbrug & Fødevarer, arbejder for at det skal prioriteres meget højere, end det bliver i dag, siger Hans Erik Jørgensen.