Juletræer er skovbrug, og derfor må de ikke plantes inden for en afstand af 100 meter fra en gravhøj. Landbrugsafgrøder skal blot være to meter fra en gravhøj. Lav loven om og ligestil juletræer med landbrug, siger formand for LandboSyd Mogens Dall.

Juletræer er i lovmæssig forstand skovbrug, og kravene til skovbrug omkring gravhøje er langt skrappere end kravene til landbrug. Derfor kan en juletræsproducent, Robert Sommerlund, fra Hovslund ved Rødekro blive nødt til at lukke sin produktion på 17 hektar over de næste seks år.

Det skriver LandboSyd i en pressemeddelelse.

Robert Sommerlunds problem er, at han har mange ni gravhøje på sine marker. Som landmand og mælkeproducent overholdt han kravet om en afstand på to meter fra gravhøjens fod.

Men dyrkning af juletræer er ifølge lovgivningen skovbrug, og så skal Robert Sommerlund holde en afstand på 100 meter af hensyn til indsigt til gravhøjene. Det svarer til tre hektar omkring hver gravhøj. Dermed bliver det umuligt for Robert Sommerlund at fortsætte produktionen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Minister skal tage affære

Formand for LandboSyd, Mogens Dall tager fat på denne sag i sin beretning på generalforsamlingen, som finder sted på tirsdag i Gråsten:

- Jeg vil opfordre kulturminister Mette Bock til at få ændret loven. Det er urimeligt, at Rober Sommerlund kan blive nødt til at lukke sin produktion af juletræer på grund af en forkert betegnelse i loven, siger Mogens Dall.

- Juletræer bliver sjældent mere end 2,5 meter høje - som en god majsmark i sensommeren. Desuden er juletræer ikke skov, som står i flere årtier, og de ødelægger ikke indsigten til en gravhøj mere end mange andre afgrøder, siger Mogens Dall. Han vil nu tage kontakt til Mette Bock og andre politikere.

Reglen om indsigt gælder i øvrigt også for gravhøje, der er fjernet for måske 40-50 år siden. Det er da grotesk, at der skal være indsigt til - ingenting, tilføjer Mogens Dall.