Manden bag Kyndestoft Maskinfabrik ApS, opfinderen og sprøjtefabrikanten Albert Hedegaard, har overdraget sin virksomhed til sine tre sønner, Daniel, Joakim og Anders.

Generationsskiftet er sket i forbindelse med, at firmaet i 2011 flyttede til større lokaler i den lille by Sevel ved Vinderup i Midtjylland. Flytningen til de 4.500 kvadratmeter store lokaler har taget tid, og først nu er alt ved at være på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

55-årige Albert Hedegaards sønner arbejder alle i virksomheden, og derfor lå beslutningen om et generationsskifte lige for.

- Jeg er jo ved at være halvgammel, så det var på tide at overlade firmaet til yngre kræfter, siger Albert Hedegaard, der dog understreger, at han fortsætter i firmaet:

- Nu kan man vel kalde mig en slags direktør.

Hans hustru, Ulla, fungerer som blæksprutte i familieforetagendet.

- Jeg ordner regnskaber, passer telefonen, holder kontakt med kunderne i udlandet og springer til, hvor det er nødvendigt, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny teknik afprøves

De tre sønner har alle uddannelser, som gør de unge godt rustet til at drive familievirksomheden videre.

Den ældste søn, Daniel, er 28 år gammel og er uddannet maskiningeniør, mens Joakim på 26 år har en landbrugs- og driftslederuddannelse bag sig.

Den yngste bror, Anders, er 23 år gammel og er uddannet automekaniker.

Trekløveret har hver sin funktion i maskinfabrikken.

- Daniel er god til at beregne konstruktionerne, mens Anders er værkfører. Jeg svejser vores konstruktioner sammen og afprøver teknikken ude i marken, fortæller Joakim Hedegaard om arbejdsfordelingen i firmaet, der beskæftiger i alt syv medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med sin far driver Joakim Hedegaard 130 hektar, og han har ydermere sin egen lille ejendom med nogle hektar jord til.

Hele familiens tilknytning til landbruget er stærk, og Albert Hedegaard har da også selv en baggrund som landmand.

- Udover landbrug har jeg også en drevet en maskinstation igennem mange år, og for at holde gang i rendegraveren om vinteren lavede jeg en hegnsklipper, som vi stadigvæk fremstiller, siger han om firmaets start for snart 35 år siden.

Kombimaskine

Efter hegnsklipperen fulgte fremstilling af gødningsudstyr, marksprøjter og andre konstruktioner som eksempelvis en kombisåmaskine med syv funktioner.

- Dem begyndte vi at lave for 28 år siden - længe inden andre fandt på det, fortsætter Albert Hedegaard, der stadig har en enkelt model stående i værkstedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om det især er udstyr til flydende gødning, firmaet har specialiseret sig i, bruges teknikken også til de luftassisterede marksprøjter, som Kyndestoft Maskinfabrik fremstiller under navnet Air Sprayer.

Virksomheden har i mange år også leveret luftassistering til påbygning på eksisterende marksprøjter.

Desuden er virksomheden begyndt at fremstille redskabsbærere i form af kærrer, der kan bruges til flere forskellige opgaver.