På Agcos nye Ideal-mejetærsker er det ikke blot tærskeværket og soldkassen, som har et stort dansk aftryk - det samme har den intelligente tærske-automation, som Agco kalder for Ideal Harvest.

Som den første mejetærsker-producent kan Agco med Ideal Harvest give mejetærsker-chaufføren et indblik i hvordan materiale-flowet er igennem mejetærskeren i realtime, samtidigt med at mejetærskeren selv optimerer sig ud fra hele 52 forskellige sensorers input.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Automation på mejetærskere er nogle af det mest komplicerede kontrolopgaver man kan komme udfor - alt er uforudsigeligt og ukontrollerbart i en mejetærsker, fortæller Morten Leth Bilde, som har haft ansvaret for forskningen og udviklingen i Ideal Harvest-projektet hos Agco.

Han påpeger, at hvis man skar en mejetærsker midt over, ville man kun se kaos af materiale, som vil flyve rundt imellem hinanden, og derfor har det naturligvis været en stor udfordring, at få styr på hvilke parametre der skal måles på, for at få de rigtige data.

- Det har taget seks år at udvikle Ideal Harvest, fortæller han og påpeger at kravene til sensorer, som er udviklet til et miljø i en mejetærsker, er meget høje.

Maskinen lærer fra sig

Morten Leth Bilde fortæller, at man ikke blot ønskede at lave en automation af høstindstillingerne i Ideal Harvest, men man i lige så høj grad ønskede, at give chaufføren en endnu bedre brugeroplevelse ved at kunne følge med i det aktuelle flow igennem maskinen, og at mejetærskeren igennem de automatiske indstillinger kunne lære chaufføren om, hvorfor der netop justeres på de parametere, som der justeres på.

- Visualiseringen af mejetærskerens afgrødeflow er virkelig noget, som gør systemet unikt på markedet, da ingen andre kan tilbyde denne løsning, fortæller Morten Leth Bilde og påpeger den indsigt, som chaufføren får i Ideal-mejetærskeren, som vil skabe en helt ny brugeroplevelse af mejetærskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve logikken i automationen er udviklet i Randers, mens hardwaren er udviklet i Nordamerika i samarbejde med firmaet Appareo, hvor man har udvilet en udviklingsselskab, som man ejer lige store dele af til netop udvikling af sensorer.

- Man kan sige, at vi i Randers har stået for alt det, man ikke kan røre ved i systemet.

rich-media-3
Flemming Schøler viser her kernekvalitetskameraet, hvor softwaren er udviklet af Flemming, mens sensoren er produceret i USA.

Fire sensorer i ét stykke

Én af hjørnestenene i den nye Ideal-mejetærskere er at have så få sensorer som muligt, som kan dække et så stort område som muligt.

- Vi har til den nye Ideal-mejetærsker udviklet en akustisk flow-sensor, som opfanger både kernespild på rotor, solde og i retursystemet, fortæller Dan Hermann, automationsingeniør hos Agco, som viser den helt nye type sensor, som består af fire sensorer i én.

- Sensoreren vil opfange kernespildet, når kernerne rammer de fire plastikmembraner, og en akustisk gummislange vil lede signalet til en computer i sensoren, som sender informationerne ud i mejetærskerens Can-bus, hvorefter mejetærskeren foretager eventuelle ændringer på baggrund af de data, som sensoren opfanger, forklarer Dan Hermann, som fortæller, at der på Ideal-mejetærskeren sidder 13 af disse akustisk flow-sensor:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Enten er de placeret på tværs til måling af spild og retur-materiale, eller også er de placeret i langsgående retning i maskinen til måling af spild under rotor og solde.

Kornkvaliteten filmes

Danske Flemming Schøler er også automationsingeniør, og han har ligesom Dan Hermann været med til at udvikle et hav af de sensorer som sidder på Ideal-mejetærskeren, som eksmepelvis det kornkvalitetskamera, som er placeret i korntanken på mejetærskeren:

- Med dette kamera kan vi fotografere kernerne i korntanken, og udfra billederne se, om der er knækkede kerner og for meget skidt imellem. Selve computeren til hele automationen sidder også i sensoren, så det er en utrolig kompleks enhed, fortæller han til Maskinbladet, og viser, hvor kameraet er placeret i korntanken.

- Udfra de data, som sensoren måler, så ændrer maskinen selv sold-indstillinger eller rotorhastigheden, og vi sikre en meget præcis måling, idet der sidder en lille mikrofon, som sørger for at tage billedet af kernerne på det helt rigtige tidspunkt, fortæller Flemming Schøler.

Både Flemming Schøler og Dan Hermann har begge arbejdet på automationen i Ideal-mejetærskeren de sidste tre år, og har både brugt tid i labortoriet samt i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er langt lettere at styre hvilket input, vi skal bruge til sensorerne i et kontrolleret miljø i laboratoriet, mens vi naturligvis også er afhængig af, at det hele kan fungere i praksis i marken, og derfor har vi rejst rundt i hele verden for at sikre, at sensorerne kan arbejde under alle tænkelige klimaer.