New Holland kan for første gang nogensinde vise en mejetærsker med NIR-sensor.

For første gang nogensinde kan New Holland vise en NIR-sensor på en mejetærsker. På Agritechnica 2017 har det gule høsthold løftet sløret for nyheden, som pludelig lukker op for en lang række muligheder i høstarbejdet:

- Pludselig kan vi se, hvilken kvalitet vi henter hjem fra marken, og ikke bare hvor mange ton, fortæller Lars Skjoldager Sørensen, produktchef for New Holland mejetærskere internationalt.

Den danske topchef fortæller blandt andet, at sensoren kan måle op til syv forskellige parametere, og han kommer med flere åbenlyse eksempeler på brugbarheden:

- Det bliver et væsentligt kvalitetsparametere, som vi kan løse allerede i marken - er maltbyggen eksempelvis god nok til malt? Hvor meget protien høster vi i kornet i denne del af marken, kontra den anden ende, og faktisk kan vi kortlægge det helt ned på mark niveau.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tæt på skærebordet

Kortlægninge af kornets kvalitet på markniveau er blandt andet muligt, idet NIR-sensoren sidder så tæt på skærebordet, og dermed høststedet, som overhovedet muligt:

- Sensoren er monteret ved bundsneglen, som leder kornet ud til kornelevatoren, og dermed kan vi meget præcist fortæller, hvor på marken, vi har høstet hvilken kvalitet, og det er pludelig meget interessant, at vi på den måde kan videregive vigtige oplysninger om gødning og lignende på markniveau, fortæller Lars Skjoldager Sørensen.

Han fremhæver også, at NIR-sensoren har gjort sit indtog på ballepresserne hos New Holland.

- Nu er vi faktisk full-line med kvalitetssikring både på finsnittere, mejetærskere og ballepressere.

Han påpeger dog også, at dette kun er begyndelsen:

- Nu skal vi alle til at lære at bruge tallene rigtigt, så vi er kun lige begyndt på denne teknologi.