Flere og flere danske virksomheder må kigge langt efter ansøgningerne, når de slår et jobopslag op.

På blot et år er der sket en stigning på 10 pct., når man kigger på, hvor mange ubesatte stillinger, der er pr. 100 ledige i Danmark. Det viser ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især Region Syddanmark og Region Midtjylland er hårdt ramt. Her var der henholdsvis 32,5 og 29,1 ubesatte stillinger pr. 100 ledige i det første halvår af 2017. Det skriver Landbrug & Fødevarer.

Det er et stort problem for mange virksomheder.

- Vi risikerer, at luften går ud af væksten. Derfor er det så nødvendig med kvalificeret arbejdskraft, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, og tilføjer, at det er vigtigt, at arbejdsudbuddet øges.

Derudover skal der være en mere målrettet uddannelse af faglærte, opkvalificering af flere ledige og en lettelse af skatten på arbejde, mener direktøren.

Må sige nej

Problemet med at virksomhederne har svært ved at finde den rette arbejdskraft er tilbagevendende, men det begynder nu at vise sig i så tiltagende grad, at flere virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de ikke kan få den arbejdskraft, der skal til for at løse opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 3. kvartal oplevede 24,6 procent. af virksomhederne i fødevare- og agroindustrien for eksempel, at manglen på kvalificeret arbejdskraft var en produktionsbegrænsning.

- Det er vigtigt, at man fra politisk side tager hånd om erhvervslivets konkurrenceevne, så vores medlemmer ikke må sige nej til ordrer, og så deres arbejdspladser ikke rykker til udlandet, siger Karen Hækkerup.

I de første seks måneder af 2017 var der i gennemsnit 28,6 ubesatte stillinger pr. 100 ledige i Danmark under ét. Det er en stigning på 10,8 procent i forhol til de første seks måneder året i 2016.