Set fra Landbrug & Fødevarers stol er der flere positive ting at bemærke ved regeringens vækstudspil som blev fremlagt tidligere på dagen.

Derfor er administrerende direktør Karen Hækkerup også klar med roser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringens vækstudspil rummer en række rigtig gode tiltag, der vil gavne væksten hos de danske virksomheder. Det er nødvendigt for virksomhedernes konkurrenceevne og ikke mindst udviklingen inden for innovation og digitalisering, siger Karen Hækkerup.

Dog er der, ifølge Landbrug & Fødevarer, ikke meget fokus på landbruget og de folk, der driver virksomhed udenfor de store byer.

- Derudover er der desværre ikke meget at komme efter for de selvstændigt erhvervsdrivende i regeringens udspil. Her ser vi gerne, at man i fremtiden også kigger på at forbedre væksten hos mange af dem, der især har sin daglige gang uden for de store byer. Vi har med andre ord brug for, at der bliver banet vej for vækst også i landkommunerne, understreger Karen Hækkerup.

Her tænker Landbrug & Fødevarers direktør eksempelvis på de mange landmænd, som har udfordringer med at sælge bedriften videre.

- Generationsskifte i små- og mellemstore virksomheder er et område, der optager L&F meget, da mange virksomheder står over for at skulle skifte ejer. Her frygter vi, at en del virksomheder vil lukke ned, hvis ikke reglerne lempes, siger Karen Hækkerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Positive tiltag

Regeringens nye vækstudspil får dog overvejende rosende ord med på vejen af Landbrug & Fødevarers administrerende direktør.

Blandt andet lettelsen af afgiften for at krydse storebælt er et skridt i den rigtige retning, mener Karen Hækkerup.

- Landbrug & Fødevarer er glade for, at regeringen vil lette afgiften for at krydse Storebælt. Det kommer mange af vores virksomheder til gode, der hver eneste dag transporterer danske fødevarer over broen. Alene i 2016 brugte fødevareklyngen cirka 120 millioner kroner på at transportere fødevare mellem øst og vest, siger Karen Hækkerup og uddyber:

- I fødevareklyngen vil vi langt hellere bruge de penge, som i dag bruges på broafgifter, til at lave verdens bedste fødevarer.

Opfordring til regeringen

Karen Hækkerup har dog også nogle ønsker, som hun mener, vil gavne væksten i Danmark. Her tænker hun især på at fjerne afgifter på fosfor og kvælstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et stort ønske om at få fjernet afgiften på fosfor i foder, afgiften på kvælstof i gødning og vil gerne spille disse ind til den berømte saneringspulje. Derudover bør man afskaffe svulmeafgiften på softice, hvor man i øjeblikket har en afgift på den rene luft, siger Karen Hækkerup.