Med Ursus Danmark som importør er det polske traktormærke tilbage i Danmark - og faktisk er der mere end traktorer bag navnet Ursus.

Anders Vestergaard Larsen fra Norjylland har i 10 år drevet enmands-virksomheden AV Larsen fra hjemmeadressen i landsbyen Thorup nord for Dronninglund. Han har siden 2014 arbejdet fuldtid i virksomheden, hvor opgaverne primært er reparation af lokale landmænds traktorer samt køb og salg af brugte traktorer.

- Jeg har i en årrække specialiseret mig en smule i brugte traktorer omkring 100 hestekræfter, men de er blevet sværere og sværere at finde i en ordentlig sand til en fornuftig pris, fortæller den nordjyske maskinhandler, som en aften tilfældigvis kom til at se en film om Ursus på YouTube.

- Jeg blev faktisk overrasket over at se, hvordan de polsk-producerede traktorer tog sig ud, og jeg undersøgte traktorerne nærmere. Efter at have fundet frem til specifikationer med både Deutz AG, Perkins og Carraro-dele i traktorerne, besluttede jeg mig for at tage kontakt til fabrikken i Polen for at høre, om de havde nogle forhandlere i Danmark.

Der gik efterfølgende ikke længe, inden Anders Vestergaard Larsen oprettede selskabet Ursus Danmark, som dansk importør af de polske traktorer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forhandlernet søges

Traktorerne strækker sig fra 50 til 110 hestekræfter, og ifølge Ursus er flere større traktorer på vej.

- Foruden traktorer producerer de også selv frontlæssere samt redskaber i form af vogne, pressere, wrappere og andre maskiner, fortæller Anders Vestergaard Larsen, som dog vil begynde med at sælge traktorer, frontlæssere og vogne.

- Jeg vil ikke brede mig over for meget endnu. Jeg skal lige finde ud af, hvilket ben vi skal stå på, og om vi kan opbygge et forhandler-net i Danmark.

Indtil videre har jeg startet et samarbejde med Lars Studsgaard i Nørager omkring salg af traktorer og vogne, og de to nordjyder går godt i spænd med hinanden.

- Jeg har længde haft et godt samarbejde med Lars, og vi er placeret med en god afstand mellem hinanden, hvor vi sagtens kan få solgt traktorer i hver sit område, men samtidig også kan hjælpe hinanden, hvis det bliver nødvendigt.

Anders Vestergaard Larsen håber at kunne få etableret et par forhandlere mere i Jylland samt en på Fyn og en på Sjælland.

- Jeg er også blevet kontaktet af flere, men vi tager en dag ad gangen, fortæller nordjyden, som dog allerede er godt i gang med salget af de orange køretøjer.

Første vogne solgt

De første 10 ton Ursus-vogne er allerede solgt i Danmark, og Anders Vestergaard Larsen fremhæver vognen som et godt alternativt til en brugt vogn.

- Vognene er udstyret med affjedret undervogn, fransk bagsmæk og bremser på akslerne, og så leveres de med en god dækmontering, fortæller han.

Traktorerne har som standard et lavt udstyrsniveau og ligger dermed i den billige ende af skalaen, men Anders fremhæver alligevel mulighederne for merudstyr som eksempelvis hitch-krog og klimaanlæg.

- Traktorerne fra Ursus er sat sammen af anerkendte underleverandører, som eksempelvis Perkins-motorer, Carraro- transmissioner og aksler.

- Det lave udstyrsniveau er netop dét, der gør dem attraktive. Den skal være et udmærket alternativ til en brugt traktor af et andet mærke, da prisforskellen ikke vil være ret stor.

- Desuden producerer de også frontlæssere, som traktorerne kan leveres med. Der er i det hele taget tale om en traktor, som jeg tror vil overraske på det danske marked.

Traktorerne er med mekaniske fjernventiler, transmissioner og vendegear.

Dog er der koblingsfri transmission og koblingsfri vendegear på vej fra den polske producent.

- Vigus er navnet på en model, som netop nu er i udvikling på fabrikken, og her topper serien med 150 hestekræfter, powershift-transmission fra ZF, koblingsfri vendegear samt en syv ton lift.