Hos Rosvang i Thy var man på udkig efter et rotorhavesåsæt - men man havde ikke regnet med at såsættet skulle komme fra Italien.

Herregården Rosvang i Thy har størstedelen af de 450 hektar landbrugsjord placeret på tidligere søbund. I mange år har man klaret såarbejdet med et seks meter bugseret disc-såsæt, og dette maskinsæt beholdes.

- Jordtypen er meget svingende fra rigtig stiv ler til noget der bryder skalaen, men til sæson 2017 har vi yderligere lejet jord, som virkelig er krævende, og derfor var vi på udkig efter et rotorharvesåsæt, for at lave et ordentligt såbed efter pløjningen, fortæller Brian Sørensen, driftsleder for markbruget på Rosvang.

Vårbygget er placeret utroligt præcist, og det er tydeligt at se hvor gode betingelser frøgræsset har mellem vårbyggen, som også er godt på vej frem.

- Brian Sørensen, driftsleder for markbruget på Rosvang.

I jagten på et brugt rotorharvesåsæt snakkede den lokale Case IH-forhandler ham dog til at prøve at kigge nærmere på et italiensk Maschio Gaspardo såsæt.

- Jeg vidste faktisk ikke at de lavede såsæt, så var lidt en smule skeptisk, men kørte dog med sælgeren til importøren for at se nærmere på et fire meter sæt, som de netop havde fået hjem.

Skær på to skinner

Hos MO Implements, som er den danske importør af Maschio Gaspardo, blev Brian Sørensen dog overbevist om at give det italienske såsæt en chance i leret i Thy.

- Det var så-skærophænget, som gjorde udslaget for at valget faldt på netop dette såsæt, idet hvert såskær er ophængt på hver sin såskærs-skinne. Det betyder, at såskærerne altid vil køre med samme skærtryk, men det betyder også, at vi kan stille dybden på den ene række såskær uafhængig af den anden række, hvilket gør det muligt at udlægge frøgræs sammen med såning af korn, som også var et ønske, fortæller den nordvestjyske drifsleder.

- Vi skulle enten bygge et græssåningsudstyr på vores nuværende seks meter discsæt, eller få det bygget på det nye såsæt, og idet Maschio Gaspardo tillader at have forskellige sådybder på forrest og bagerste række var det en oplagt mulighed.

Med mekaniske spindler bag på såmaskinen, har man mulighed for at så vårbyggen på den forreste skinne med såskær i 30 til 40 millimeter dybde, mens den bagerste ramme køres næsten af jorden, for at placere græsfrøet ganske øverligt.

- Rent praktisk afblændes bagerste sårække for korn med en indsats i fordelerhovedet på såmaskinen. På bagerste sårække er der herefter monteret et Y-stykke hvor græs fra frøsåkassen, som i dette tilfælde leveres fra danske He-Va distribuere igennem.

Rosvang købte et helt nyt fire meter Maschio Gaspardo rotorharvesåsæt, og begyndte sæsonen med såning af vårbyg med udlæg af frøgræs.

Flot fremspiring

Efter et besøg i vårbygmarken med frøgræsudlæg er Brian Sørensen ganske tilfreds med den nye rotorharve-såmaskine.

- Vi har sået 130 kg vårbyg ud pr. hektar sammen med fem kg frøgræs af rapgræs-typen, som skal avles til plænegræs, fortæller Brian Sørensen, mens han sætter sig på hug og viser fremspiring i marken:

- Vårbyggen er placeret utroligt præcist, og det er tydeligt at se hvor gode betingelser frøgræsset har mellem vårbyggen, som også er godt på vej frem.

Dog bemærker han, at det er tydeligt at se, at de 130 kg vårbyg pr. hektar er sået på hvert andet såskær.

- Det står meget tæt nogen steder, men dog har vi så varierende jordtype i samme mark, at andre steder på marken er udsædsmængden meget passende, mens det lige er til den tynde side i enkelte pletter. Her kunne det være rart med en varierede udsædsmængden afhængig af jordtypen, selvom maskinen dog kan variere udsædsmængden med 40 procent under kørsel.

Mindre tandrotor

I den fire meter version sidder der ikke mindre end 16 rotorer med hver 2 rotortænder. Ifølge Gaspardo er der forholdsvis mindre stress på rotorerne, sammenlignet med andre producenter på markedet.

- Det er helt sikkert en fordel med de mange små rotorer, da maskinen på den måde er mindre følsom for sten, som den er hurtig til at få ud af maskinen, på grund af de mange så rotorer, fremhæver Brian Sørensen, som har meget stenet jord på enkelte marker.

- Det er tydeligt at se, at alle lerknolde er slået i stykker, og det er meget vigtigt, da knolde som ikke er knust ordentligt vil medfører et højere ukrutstryk, når de falder fra hinanden hen igennem vækstsæsonen. Han femhæver desuden såskærenes stablitet igennem de stenede områder på marken, hvor kornet stadig står præcist, hvor det skal.

Mangler en seks meter

Rosvang har planer om at beholde det seks meter discsåsæt, for at have den store rettighed i kapaciteten på discmaskinen.

- Hvis Maschio Gaspardo producerede den fire meter maskine i en seks meter version var jeg første køber til såsættet. På den måde kunne vi nøjes med én såmaskine på vores bedrift, for kapaciteten i den fire meter brede maskine er overraskende høj med hastigheder fra otte til 12 kilometer i timen, fortæller Brian Sørensen, som dog også kører med en traktor på 400 hestekræfter foran såsættet.

Indtil videre leveres såsættet i en 3,0 samt 3,5 og 4,0 samt 4,5 meter version, og den danske importør ser frem til at få flere såsæt ud på det danske marked:

- Jeg ser frem til at vi kan få nogle flere liftmaskiner ud på det danske marked, og det kræver en smule benarbejde, da mange skal overbevises om det for mange fremmed mærke, fortæller Hans Peter Villadsen, produktchef for Maschio Gaspardo hos den danske importør, MO Implements.

Flere såafstande

Alitalia er navnet på det italienske såsæt fra Maschio Gaspardo, som i rotorharvesåsæt-kombinationen er monteret på en Orso-rotorharve.

- Sættet er bygget til traktorer op til 300 hestekræfter for den fire meter brede version, så der er tale om en kraftig opbygning med de 16 rotorer i den fire meter brede version, som et stenstop mellem hver rotor, og på den måde sørge for hurtigt at få sten ud af rotorharven, fortæller den danske produktchef, som også fremhæver såskærsafstanden:

- Vi har mulighed for enten at levere en såskærsafstand på 12,5 eller 15 centimeter, og med en afstand til en og to tallerkenrække på 58 centimeter uanset hvilket såskærsafstand der vælges kan ler og planterester under alle passere uden der slækkes på såskærstrykket.

- Der er tale om støbearme med stålforinger som er smørbare, og det sikrer nogle kraftige såskær som sidder i et parallogram på to såskærsskinner som sikrer et ens skærtryk, og muligheden for to dybder, som benyttes hos Rosvang.

Brian Sørensen påpeger desuden maskinens finish:

- Jeg synes bestemt maskinen er lavet færdig med blandt andet en kraftig gangbro og gelænder til såkassen, som jeg ofte synes kniber hos mange producenter. Når der er tænkt over sådanne ting, så var jeg ikke bange for at købe en såmaskine, selvom jeg ikke kendte den i forvejen.