Hos Diget Maskinstation råder man over stor kapacitet inden for kartoffeloptagning. I maskinhuset hos Mogens Sørensen i Dronninglund står der ikke mindre end fem bugserede AVR 9200 fuldhydrauliske bugserede kartoffeloptagere samt én selvkørende AVR Puma+ selvkørendeoptager.

- Der er en tradition i Vendsyssel, hvor det plejer at være maskinstationen, som står for optagning, og vi har kunder, der har lige fra 30 til 300 hektar kartofler, fortæller Mogens Sørensen om baggrunden for den store kapacitet i maskinhuset.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Én af kunderne er Brian Sørensen, som driver bedriften Østergaard Thorup ved Dronninglund, og han har i sæson 2016 haft Diget Maskinstation til at tage kartofler op med den selvkørende AVR-optager.

- Der er både fordele og ulemper ved den selvkørende optager, men den klart største fordel er kapaciteten, fortæller Brian Sørensen.

- Vi skal generelt passe på med ikke at sætte alt for mange mandetimer til i kartoffelhåndteringen. Selvom alternativet måske er korn, hvor priserne ikke er de største, så kan der let komme til at gå mange timer i kartoffelmarkerne, og én af mulighederne for at reducere dem er en stor kapacitet under optagning, fortæller den nordjyske landmand.

Vognen holdes i gang

- Under gode forhold når den selvkørende fire-rækkede Puma fra 500 til 600 tønder kartofler i timen, fortæller Mogens Sørensen, som også påpeger, at der er tale om en kapacitetforøgelse på 50 procent sammenlignet med de bugserede to-rækkede optagere.

- Mange skal levere 3.000 til 4.000 tønder ad gangen, og med den store kapacitet kan vi faktisk tage en dagslevering op på én enkelt dag med Puma'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at frakørselsvognen kan holdes i gang hele tiden, og det har stor betydning for mange, fortæller Mogens Sørensen, som bakkes op af Brian Sørensen fra Østergaard Thorup:

- Alternativet til den selvkørende er to to-rækkede bugserede optagere, hvor én vogn pludselig ikke kan holde to optagere kørende, og dermed skal der to vogne til, og pludselig kommer der til at gå en masse mandetimer med ventetid.

Brian Sørensen fortæller, at først på sæsonen sætter han to vogne ind sammen med den selvkørende Puma-optager, og dermed kan den ene køre direkte til mel-fabrikken med kartofler, mens den anden vogn kører til kule.

- Dermed kan vi tage to dagsleveringer op på én enkelt dag, og det er en stor fordel.

Mangler en topkæde

Den store kapacitet i maskinen er dog til dels på bekostning af et større spild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Optageren har en aftopper forrest på maskinen, som aftopper kartoffel-toppene, knuser dem, og smider dem ud til siden. Dermed er der ingen top-kæde på maskinen, og kartoflerne skal derfor ruskes en anelse mere for at få de sidste toppe til at slippe kartoflerne. Maskinen er derfor bedst sidst på sæsonen, hvor kartoflerne har lettere ved at slippe toppene, fortæller Brian Sørensen.

Mogens Sørensen fortæller dog, at optageren til trods leverer et acceptabelt resultat:

- Vi leverede 50 hektar melkartofler fra egne marker med et smuds-indhold på to til tre procent, hvor den selvkørende Puma havde kørt, så det er vi ret godt tilfredse med, fortæller den nordjyske maskinstations-ejer.

I modsætningen til den selvkørende optager har de bugserede den fordel, at de har top-kæde til håndteringen af kartoffel-toppene.

- Jeg er rigtig godt tilfredse med de bugserede optagere, som alle er fuldhydrauliske. Det betyder, at chaufføren har mulighed for at stille omdrejningerne på samtlige kæde og ruller for at lave den mest skånsomme optagning som muligt, fortæller Mogens Sørensen, som købte den første fuldhydrauliske AVR 9200-optager i 2013. Siden har jeg købt én ny hvert år, og sidste år fik jeg leveret to, så vi i dag er oppe på fem identiske optagere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er rigtig godt tilfredse med de grønne optagere, som jeg mener, er helt fremme i flokken af optagere, fortæller han og hentyder blandt andet til et større renseareal på maskinerne i forhold til øvrige på markedet, da maskinerne efter de første to jordkæder er udstyret med en valse, som trækker toppene ud af maskinen.

- Efter første jordkæde sidder der ruller, som er med til at fjerne jordknolde og sten, og det er en ekstra enhed, som vi har fået monteret på samtlige af vores bugserede optagere.

Ligesom på de øvrige producenter af selvkørende optagere har de bugserede to-rækkede optagere mulighed for at give plads til en sortering under optagning af personer oven på optageren, mens den selvkørende fire-rækkede optager ikke har den mulighed.