Der er en god grund til, at pionererne inden for økologien var landmænd med kvæg. Kløvergræsset er et must i alle økologiske sædskifter: som kilde til kvælstof, som strukturforbedring af jorden, som pause mellem kornafgrøder og som styringsredskab, når man vil forebygge opformering af ukrudt.

Der er undskyldninger nok

Men mange skal alligevel lige prøve, om det nu virkelig er så nødvendigt at have kløvergræs i markplanen. `Jeg har ingen at sælge det til`, lyder det. Rådgiveren forsøger ihærdigt at smugle det ind i markplanen, men når landmanden ser prisen på frø, ryger det ud igen med et brag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så prøver man, om man kan efterligne virkningen af kløvergræs ved lidt `snyd`: efterafgrøder. De må da kunne klare opgaven. Det kan de et stykke hen ad vejen, hvis de etableres rettidigt og omhyggeligt, og her kommer de næste udfordringer. `Jeg vil helst ikke så kløvergræsudlæg i mit korn`, lyder argumentet. Altså skal efterafgrøden sås efter høst med risiko for sen etablering og dårlig udvikling.

Eller `jeg er nødt til at lave rodukrudtsbekæmpelse efter høst`. Det er under alle omstændigheder uhensigtsmæssigt at rode for meget i jorden om efteråret, ikke mindst på de lette jorder, hvor kvælstoffet pisker ned i grundvandet i løbet af vinteren. En veltrimmet kløvergræsmark ville have haft en god effekt mod kvikken, og eftervirkning af kløvergræsset kan tillige give efterafgrøderne noget at leve af, så de rent faktisk kan blive til noget.

Forvir ukrudtet

Men hvis man ikke vil høre, må man føle. Når sædskiftet ikke er optimalt, slår det virkelig igennem på ukrudtssiden. Nogle nye økologer giver op, når de første fem år er gået, fordi det har vokset sig til et ustyrligt problem. Sygdomme kan være en anden udfordring. Det gode sædskifte indeholder en forvirringsstrategi for ukrudt. I Agro, der udkom onsdag den 12. april, kan du læse resten af artiklen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.