DEBAT:

Hvorfor har EU den forkerte opfattelse, at dansk grundvand er truet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor skal de danske tal til EU om det grundvand være hemmelige?

De to spørgsmål ønsker Bæredygtigt Landbrug svar på.

Det er nu over 10 dage siden Bæredygtigt Landbrug havde besøg af Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen på vores generalforsamling. Vi havde i BL glædet os til debatten med ministeren og få svar på vores spørgsmål. Desværre kunne ministeren kun blive kort tid - og spørgsmålene forblev ubesvarede. Ministeren ville vende tilbage med svar.

De svar venter BL stadig på. Jo, ganske vist har vi fået et svar fra en vicekontorchef Mads Leth Petersen. Men det svar åbner for flere spørgsmål, end det løser.

For at forstå EU-Kommissionen må man læse en note gemt dybt nede i et dokument. Det sagde ministeren til generalforsamlingen og det skriver vicekontorchefen i sit svar. Nu viser det sig, at den note er skrevet af danskerne selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan kan en note - som danskerne selv har skrevet - vise, at EU-kommissionen har en anden opfattelse af det danske grundvand, end de selv skriver? En opfattelse Kommissionen direkte har givet udtryk for overfor Landbrug&Fødevarer, overfor BLs advokat H. Sønderby og har skrevet til EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF).

EU fortæller ved alle tre lejligheder, at 20 procent af det danske grundvand indeholder mere end 50 mg N pr. l. Det kan et dokument, med en note 5 på side 35 skrevet af danske embedsmænd, ikke ændre på.

Derfor står det stadig fast,

1. Kommissionen tror, at det danske grundvand er i fare

2. at det er de danske indberetninger, der har bibragt EU den opfattelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. at der derfor fortsat skal tages forholdsregler med f.eks. ekstra efterafgrøder.

4. at de indberettede tal til EU stadig hemmelige.

Det må ændres. Fakta er at højst 4 - sandsynligvis blot 1 procent af det danske grundvand indeholder mere end grænseværdien på 50 mg pr. l. Danske landmandsfamilier skal ikke kritiseres og reguleres på et forkert grundlag. Få det rettet nu.