Danish Agro betaler 156 millioner kroner for købet af 45 procent af den Baltiske Claas-forretning samt option til at erhverve det hele samt den finske forretning.

Finske Kesko, som nu har solgt 45 procent af sin baltiske maskinforretning til Danish Agro-selskabet DAVA Agravis med yderligere option til at erhverve den resterende del af forretningen samt den finske Claas-forretning, er børsnoteret, og derfor kan Danish Agros købspris læses i den finske koncerns fondsbørsmeddelelse, som blev udsendt fredag eftermiddag.

Heraf fremgår det, at prisen for Danish Agros aktier i de tre selskaber AS Konekesko Eesti, SIA Konekesko Latvija og UAB Konekesko Lietuva er cirka 21 millioner euro, svarende til cirka 156 millioner danske kroner, som er betalt kontant i forbindelse med handlens afslutning.

Hvordan salgsprisens enkelte elementer er sammensat - eksempelvis goodwills andel - er umuligt at se ud af de offentliggjorte oplysninger.

Millionoverskud

Af fondsbørsmeddelelsen fremgår det, at de tre selskaber har en omsætning, der for 2016 foreløbig er opgjort til 129 millioner euro eller 959 millioner danske kroner, og overskuddet angives til cirka fem millioner euro - cirka 37 millioner danske kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De tre selskaber er i øvrigt stærkt kapitaliserede, og med en solid indtjening forekommer prisen for aktieposterne derfor ikke specielt høj.

Fordel for kunder

Kesko oplyser endvidere, at salget til Danish Agro er et led i Keskos fokusering på strategiske vækstområder, som ikke omfatter maskinhandel.

Med salget til Danish Agro vurderer Kesko desuden, at maskinaktiviteterne kan styrkes yderligere som en del af en større forretning, hvilket ifølge Kesko også vil være en fordel for kunderne.

Det synspunkt deles af Danish Agros koncernchef, Christian Junker, som ser store muligheder for at høste synergier i kraft af koncernens øvrige forretninger i Baltikum.

Han ser en klar synergieffekt i også at kunne sælge maskiner til de grovvarekunder, som Danish Agro allerede handler med.

Milliardomsætning

Danish Agro koncernen er i dag markedsleder indenfor traditionel grovvarehandel i Baltikum med en samlet årlig omsætning på 3,7 mia. kr.

- De tre maskinselskaber, vi investerer i, er ligeledes inden for deres felt markedsledere i Baltikum og har haft en sund indtjening i mange år. Samlet set får vi nu en meget stærk markedsposition, som partner til de baltiske landmænd, siger Christian Junker.