70-årige Jens Peter Aggesen har valgt at trække sig som formand for Agerskovgruppen.

Det har han gjort efter moden overvejelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft rigtigt travlt den sidste tid, og jeg synes ikke jeg har den tid det tager at arbejde med Agerskovgruppen længere,

Jens Peter Aggesen, afgående formand for Agerskovgruppen

- Vi har haft rigtigt travlt den sidste tid, og jeg synes ikke jeg har den tid det tager at arbejde med Agerskovgruppen længere. Jeg er jo en sportsmand, som lægger mig i selen når der er en sag, men det er på tide, der er andre der tager over, siger Jens Peter Aggesen til Maskinbladet.

Årsagen til at Jens Peter Aggesen trækker stikket er blandt andet, at familien har investeret i endnu en gård, og det kommer til at tage en stor del af Jens Peter Aggesens tid.

- Vi har købt en gård mere, så jeg er nødt til at prioritere min tid. Så må andre tage over, siger Jens Peter Aggesen.

Hænderne op af lommen

I 2011 stiftede Jens Peter Aggesen og Thorsten Fink Agerskovgruppen med det formål at kæmpe landbrugets sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Peter Aggesen er ikke typen, der sidder stille med hænderne foldet i skødet. Der skal ske noget. Og helst med det samme. Derfor har han heller ikke mange ledige øjeblikke i sin hverdag. For selvom slægtsgården allerede for 10 år siden blev solgt videre til næste generation af Aggesen-slægten, så er der stadig masser af gang og gåpåmod i den nu 70-årige landmand.

- Jeg har svært ved at sætte mig ned og lade stå til. Der skal ske noget. Tingene skal planlægges og struktureres. For ellers går det hele bare i stå. Og det duer ikke, siger Jens Peter Aggesen.

Og det med at ville gøre noget ved tingene, har Jens Peter Aggesen altid haft med sig. Således også, da han i 2011 var til møde om vandmiljøplanerne i selskab med Thorkild Fink.

Her blev det hurtigt klart for både Jens Peter Aggesen og Thorkild Fink, at situationen var uholdbar i forhold til landmændenes vilkår. Noget måtte gøres. Og da der, selvom mange landmænd klagede sig, ikke var andre der ville gøre det, så måtte Jens Peter Aggesen og Thorkild Fink jo selv trække i arbejdstøjet. Det blev startskuddet til det, der i dag kendes under navnet Agerskovgruppen. Med Jens Peter Aggesen som formand og Thorkild Fink som næstformand, gik de to landmænd i gang med at undersøge mulighederne for at påvirke debatten om landbruget.

Agerskov kom på benene

Ganske hurtigt fik Jens Peter Aggesen stablet et arrangement på benene på den lokale kro i Agerskov. Kontakten til relevante eksperter blev hurtigt etableret, invitationerne blev sendt bredt ud og ganske hurtigt blev det første møde på Agerskov Kro en realitet. Og mødet blev en succes. Mere end 400 deltagere fyldte kroen og debatterede landbrugets fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde ramt noget som manglede i debatten. Og det fordrede, at vi fik en forening op at stå. Derfor stiftede vi Agerskovgruppen, som fik til formål at belyse debatten om landbrug fra en anden vinkel, end den der kom fra både Landbrug & Fødevarer og var generelt i samfundet, siger Jens Peter Aggesen.

Foreningen er ganske lille. Men indflydelsen ganske stor. Det vidner både fremmøde til Agerskovgruppens møder på Agerskov Kro om, og de møder, Jens Peter Aggesen og andre medlemmer af Agerskovgruppen har haft med landbrugets skiftende ministre.

Det er ikke sjældent at Jens Peter Aggesen og andre fra Agerskovgruppen har holdt Skype-møder med Miljø- og Fødevareministeren. For ministeren lytter meget gerne til ordentlige, saglige og faglige argumenter.

Og den indflydelse skal bruges til at sikre, at landbruget har ordentlige og fair vilkår.

- Det vigtigste for os er, at sikre at landbruget i fremtiden bliver reguleret efter faglighed og jura og ikke politik, som det er i dag. Gang på gang har vi oplevet, at de tiltag, der bliver vedtaget bunder i politikernes holdninger og ikke i videnskabelige, saglige og juridiske argumenter, siger Jens Peter Aggesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gør L&Fs arbejde

I løbet af den tid, som Agerskovgruppen har eksisteret, har 6-7000 landmænd været til møde i Agerskovgruppen.

- Det arbejde vi har lavet, burde Landbrug & Fødevarer jo have udført. Hvis de havde gjort deres arbejde godt nok, havde der jo slet ikke været brug for at vi andre kastede os ind i debatten, siger Jens Peter Aggesen.

Agerskovgruppen skal mødes og på en generalforsamling vælge en ny formand, som skal stå i spidsen for gruppens aktiviteter.