I forbindelse med det nye Ø-mærke afholder Økologisk Landsforening møder over hele landet for at at drøfte fremtidens økologi og debattere foreningens udspil. Ifølge landsforeningen skal den nye mærkning være med til at drive økologien i landbruget yderligere frem.

10 møder

Foreningen afholder derfor i januar og februar i alt 10 møder fordelt over hele landet, hvor alle interesserede er inviteret til at medvirke til arbejdet med at udvikle økologi på områder som klima, socialt ansvar og lokalt samarbejde samt udformningen af et eventuelt nyt mærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Økologi drives frem af engagement. Vi vil debattere, hvordan vi sammen kan løfte økologi. Er det med lokalt samarbejde? Nye klima- og bæredygtighedsredskaber? Og hvordan kan en ny mærkning synliggøre denne merværdi over for forbrugerne og samtidig skabe udvikling på gårdene og i fødevaresystemet? Vi ønsker en bred involvering i udviklingsprocessen og håber på stor tilslutning til møderne, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Nyt mærkeudspil

Ifølge en pressemeddelelse fra foreningen, har det nye udspil til et nyt mærke allerede vakt stor interesse og debat og sat udvikling på dagsorden i alle kroge. Foreningens mål med et nyt mærke er at udvikle økologi, genetablere engagement og indflydelse hos økologer samt sikre økologiens stærke position på de punkter, hvor den udfordres af nye mærker og koncepter og helt nye forbrugerkrav. For eksempel inden for klima, dyrevelfærd, biodiversitet, sociale forhold og forbrugerønsket om synlig lokal eller dansk oprindelse.

- Økologien er en succes, og vi elsker vores røde Ø-mærke. Vi har imidlertid nået grænsen for, hvor meget EU vil tillade, at Ø-mærket kan udvikle sig. Men vi vil videre med økologi. Ligesom samfundet og forbrugerne stiller nye krav. Derfor inviterer vi alle interesserede til en samtale om en ny frivillig økologi-mærkning, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Økologi udvikles lokalt

Økologi udvikles også via lokalt samarbejde om alt fra salg af økologiske varer til nye ejer- og finansieringsformer, økologiske høstmarkeder og mere økologi i kommunale køkkener og naturarealer.

- På møderne vil der være eksempler på nogle af de mange lokale initiativer, hvor økologer går sammen om udvikling af økologi. Det bliver muligt for deltagerne at oplyse om eksisterende lokale samarbejder, og hvor de ser potentiale for, at nye samarbejder kan fremme økologi, siger Per Kølster.